Căldură cumplită în aproape toată țara. În București avem peste 40 de grade la umbră

Ultima actualizare: 02-08-2021 09:27

Astăzi, în sud și în est avem încă o zi toridă, cu disconfort termic foarte pronunțat și până la 41 de grade în sudul Munteniei.

 

În rest, căldură se mai domolește, prin Maramureș se ating 26 de grade, iar ploile apar mai mult în jumătatea nordică și la munte.

Vedem ce se întâmplă în fiecare regiune și începem cu Dobrogea și cu Bărăganul. Pe aici soarele încălzește rapid atmosfera și căldura devine insuportabilă după prânz. În Bărăgan, temperaturile ajung la valori extreme, de 40...41 de grade, la umbra. Vântul prinde putere și ajunge la viteze de 45...55 km/h.

Și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei, arșița va fi foarte greu de îndurat. Vom avea maxime de 37...38 de grade și o atmosferă de-a dreptul sufocantă. Spre seară apar și ceva averse, cu descărcări electrice și rafale puternice de vânt.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina se anunță o amiază caniculară în Bacău; va fi foarte cald și la Iași, dar în Bucovina temperaturile se opresc sub 30 de grade. În a doua parte a zilei, crește instabilitate și vor fi averse torențiale, căderi de grindină și vijelii.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș, căldura se domolește și temperaturile se opresc pe la 29 de grade. În schimb, mai apar ceva înnorări și ploi, însoțite de fenomene electrice și intensificări ale vântului, iar la noapte se mai răcorește și minimele ajung pe la 14...15 grade.

Aerul devine respirabil și în vestul țării, pe unde ieri a fost năucitor de cald. Astăzi vom avea doar 30...31 de grade, atmosferă cu soare, poate și o aversă, două în unele zone.

Temperaturile mai scad și în zona Transilvaniei, dar în orele serii apar ploi zgomotoase și fenomene destul de agresive, mai ales pe la munte. Peste noapte se înseninează, iar în depresiuni se ating 11 grade.

Oltenia se topește și astăzi sub soarele nemilos. După prânz se instalează canicula și aerul devine greu de respirat. Maximele ajung pe la 38 de grade și vântul se intensifică din când în când.

În sudul țării o să fie și mai rău: temperaturile vor urca până la 41 de grade la umbra și vom avea o atmosferă de cuptor. Nu vorbim deloc despre ploi, însă vântul prinde putere și aici.

 

Vremea în București

 

În București, ne-așteaptă o zi și mai fierbinte, cu temperaturi extreme, 40 de grade la umbră și un stres termic foarte pronunțat. Vântul devine mai insistent, iar pe seara apar ceva înnorări, dar nu sunt semne de ploaie.

 

Vremea la munte

 

La munte, atmosfera devine instabilă după prânz și apar averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor fi mai abundente în zona Orientalilor, pe unde s-ar putea să cadă grindina și să se producă vijelii. Temperaturile scad în masivele vestice și în cele nordice.

 

Vremea la mare

 

La mare găsim vreme călduroasă, multă zăpușeală și până la 32 de grade prin stațiuni. Nu prea zărim norii, însă vântul suflă tare, la rafală se ating viteze de 45...55 Km/h. La fel ca în ultimele zile, apa mării are în jur de 27 de grade.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO