Programul UE prin care tinerii pot călători, gratuit, cu trenul o lună prin Europa


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 18:39
Categorie: Stiri Turism

Mii de tineri de 18 ani pot călători gratuit în Europa în 2019, cu trenul, timp de o lună, printr-un program european.

Iar concurența la înscrieri se anunţă mare şi în România, unde mulţi au prins gustul excursiilor şi sunt mai dispuşi să descopere alte ţări decât părinţii lor, care au trăit fără paşaport o mare parte din viaţă.

Pe de altă parte, turismul cu buget redus s-a dezvoltat serios în ultimii ani. Găsim dormitoare comune în hosteluri, platforme online prin care oamenii îşi pun casa la dispoziţia turiştilor, zboruri low-cost sau abonamente cu reducere pentru studenţi.

Alex şi Simona au văzut împreună peste 20 de țări. De trei ani bat lumea în lung şi în lat în căutare de noi aventuri.

Alex Vrînceanu: „Atunci când călătoreşti, descoperi că lucrurile încep să se aşeze într-un fel, eşti pus în nişte situaţii, ieşi cu bine, pe care înainte să călătoreşti le vedeai că pe adevărate tragedii.”

Simona Stănescu: „E unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un tânăr, pentru că, plecând de acasă, începi să te loveşti de tot felul de probleme şi inevitabil descoperi lumea aşa cum e ea. E un punct elementar în educaţie.”

Acestea sunt şi motivele pentru care programul european DiscoverEU continuă şi anul viitor, după ce în această vară aproape 600 de tineri români de 18 ani au plecat cu trenul în Europa.

Ștefan Turcu, reprezentant Comisia Europeană în România: „Din România vor pleca în această etapă aproximativ 450 de tineri, dar pentru că tinerii se simt foarte bine împreună, există posibilitatea ca aceste călătorii să fie individuale sau într-un grup de maximum 5 persoane. Gaşca ta de prieteni cu care poţi să călătoreşti în maximum 5 țări, pentru o perioadă de 30 de zile, principalul mijloc de transport fiind trenul. ”

Aşadar, Comisia Europeană oferă transportul gratis, dar de restul cheltuielilor trebuie să se ocupe tinerii.

Simona Stănescu: „Poate să fie şi foarte ieftin. Găseşti hosteluri unde dai cam 10 euro pe noapte. Pentru cei care vor să evite costurile cu cazare pot folosi diverse platforme prin intermediul cărora pot să găsească gazde la care să doarmă, pot să facă voluntariat în schimbul cazării şi pentru masă.”

De altfel, în ultimii ani s-a dezvoltat mult acest tip de vacante cu cheltuieli mici.

Cprian Enea, expert în turism: „Social media leagă foarte repede tinerii din ziua de astăzi şi, dacă îţi propui să mergi în celalt capăt al lumii, nu este foarte greu. Preocuparea comună, până la urmă, leagă prieteniile. Sunt bikerii care se întâlnesc în anumite locuri, sunt oamenii pasionaţi de concerte, sunt oamenii pasionaţi de sport.”

Cei care vor să se înscrie în programul DiscoverEU trebuie să împlinească 18 ani până la 31 decembrie, să se înscrie online până la sfasitul lunii vitoare, şi după ce un juriu va face selecţia să îşi facă rucsacul. Călătoriile vor fi între 15 aprilie şi 31 octombrie, anul viitor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO