I-a gazduit pe Nixon si Castro si a supravietuit comunismului, dar este ruinat de birocratie. Povestea Conacului Matac
Conacul Matac, din Valea Calugareasca, unde pe vremuri s-au filmat productii celebre si la care veneau oaspeti de seama, a ajuns o ruina.
Presedintele american Richard Nixon si liderul cubanez Fidel Castro au fost invitati la degustari de vinuri la Conacul Matac, dar vremea lui de glorie a trecut. Acum s-a ales praful de conacul incarcat de istorie, iar autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au bani sa-l renoveze.
Alegeri 2024
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
Conacul Matac a fost construit intre anii 1901-1903, pe mosia Cantacuzino din Valea Calugareasca, judetul Prahova. Aici s-au turnat scene din celebrele filme romanesti "Colierul de turcoaze" si "Secretul lui Bachus".
Radu Mantu, consilier juridic ICDVV: "Aici, pe aceasta alee, venea caleasca in
In "Secretul lui Bachus", majordomul jucat de Jean Constantin il servea pe balconul conacului pe marele boier interpretat de Gheorghe Dinica.
Acum au ramas doar amintirile.
Localnic: "O curte boiereasca, avea administrator acolo, care avea oamenii cu via, ca avea si vie in sus."
Pe timpul comunistilor, conacul era vizitat de oameni de stat sau de specialisti in domeniul cercetarii, pentru ca era administrat de Institutul de Cercetare pentru Viticultura.
Constantin Radu, localnic: "A venit si Ceausescu pe timpurile alea de venit, era crama acolo."
In 2009, o sentinta judecatoareasca definitiva a trecut conacul in proprietatea statului. Inca de atunci avea nevoie de reparatii capitale. Doi ani mai tarziu, Consiliul Judetean Prahova a aprobat ca imobilul sa intre in "Drumul Vinului", unul dintre cele mai vechi proiecte promovate de autoritatile locale.
Potrivit hotararii, conacul trebuia consolidat si restaurat complet, instalatiile electrice si de gaze reparate si modernizate, iar mansarda amenajata ca spatiu de cazare. Insa, din tot planul de reabilitare, responsabilii au facut un singur pas: reparatia la acoperis.
Mircea Vasilescu, angajat ICDVV: "Mare pacat ca a ajuns in stadiul care e. Reparatii exterioare totale, interioare, mobilierul trebuie reconditionat, intr-adevar e foarte vechi."
In prezent, Conacul Matac este in inventarul Ministerului Finantelor Publice si in administrarea Institutul de Cercetare pentru Viticultura de la Valea Calugareasca. Ar fi nevoie de un milion de euro pentru reparatii.
Ion Marin, directorul ICDVV Valea Calugareasca: "Din 2002, institutul nu a mai primit niciun leu de la bugetul de stat. Statul este proprietar, noi suntem doar administratorii, nu putem face credite, nu putem folosi instrumente de plata care le folosesc alte societati, nu putem concesiona, nu putem nimic, decat sa functionam la limita."
Ludmila Sfarloaga, vicepresedinte CJ Prahova: “De fapt si de drept, noi ne-am dori sa ne dea titularul, sa ne dea un drept de administrare in asa fel incat sa putem accesa fonduri europene."
Intre timp, din conacul care a gazduit sefi de stat si filmari ale unor productii celebre si care a supravietuit comunismului au ramas doar amintirile.