Cum a reușit Islanda să devină noua atracţie mondială în turism. "Seamănă cu Luna"

Ultima actualizare: 31-12-2019 19:57

O ţară mică în mijlocul Atlanticului a devenit noua atracţie mondială în materie de turism.

Îndepărtata Islanda a fost pusă pe harta de călătorii de erupţia unui vulcan care a oprit traficul aerian în toată lumea, dar care a atras atenţia asupra ei. Oamenii au descoperit astfel frumuseţile naturale ale insulei şi au dat navală.

Iniţial speriate de avalanşa de turişti, autorităţile au vrut să limiteze numărul vizitatorilor, apoi au hotărât că e mai bine să investească în infrastructura pentru a-i putea primi pe toţi.

E o zi friguroasă de iarnă, cu vânt şi ninsoare viscolită dar pe străzile din Reykjavik, turiştii rezistă eroic. Au bătut drum lung din Asia sau America tocmai să se bucure de frig.

Turist: "Islanda e un loc care seamănă mai degrabă cu luna."

Turist: "E o ţară foarte prietenoasă, oamenii sunt foarte drăguţi şi e frumos. Speram să putem vedea aurora."

Lângă Primăria oraşului, zeci de păsări se înghesuie gălăgioase pe un lac. Nu se tem de oamenii curioşi. Dimpotrivă. Ştiu că vor le vor da de mâncare. Din biroul ei, primăriţa capitalei le vede zilnic şi vine şi ea să le hrănească.

Viceprimar Reykjavik: "E frumos, e altceva, poţi să-ţi mai iei gândurile de la politică, de la conducerea oraşului care, după standarde islandeze e un oraş mare, şi e bineînţeles şi capitală, deci e o hârşâiala zilnică, aşa că e chiar frumos... poţi să o numeşti yoga mea."

Chiar dacă nu se bucura de vreme minunată după cum se poate vedea, Islanda a înregistrat totuşi în ultimii ani o adevărată explozie a numărului de turişti. Iar asta nu e neapărat o bucurie pentru autorităţile locale."

Anul trecut, 2,4 milioane de turişti au vizitat Islanda iar tendinţa este în creştere de câţiva ani.

Viceprimar: "A fost o surpriză uriaşă în 2013-2014 cât de mult a crescut turismul. Era imediat după erupţia uriaşă a vulcanului... După asta, internetul a fost inundat de poze cu frumuseţile Islandei bineînţeles."

Gheizere, vulcani, cascade, gheţari, ape termale... toate acestea au atras mai ales americani, asiatici şi scandinavi.

Turist: "Voiam să cunosc oamenii, să văd de ce au ei reputaţia de oameni fericiţi, dacă e adevărat asta sau nu, dacă într-adevăr sunt simpatici, dacă chiar peisajele sunt magnifice şi da, într-adevăr, aici totul e unic."

Viceprimar: "La început nu eram pregătiţi, chiar a fost problematic! Dar Islanda e o ţară mică dar cu reacţie rapidă aşa că ne-am adaptat foarte repede. Principalele atracţii turistice precum gheizerele sau vulcanii sau cascadele nu erau pregătite încă pentru atât de mulţi vizitatori aşa că a trebuit să reconstruim infrastructura acolo în primul rând, parcări, transport până acolo, spaţii de cazare, toalete şi alte asemenea".

În Reykjavik se construiesc acum multe hoteluri, iar reţeaua de drumuri de pe insula se măreşte şi ea. Dar totul şi pentru confortul localnicilor, care nu trebuie să fie deranjaţi de turişti. Ţara are puţin peste 350.000 de locuitori.

Să construim un oraş pentru oameni, asta este deviza administraţiei locale din Reykjavik, capitala Islandei, unul dintre cele mai curate, sigure şi verzi oraşe din lume."

Verde pentru că aproape toată energia produsă în Islanda provine din surse regenerabile. Turismul aduce deja mai mulţi bani decât pescuitul industrial, care în anii trecuţi era baza economiei. Cu mai mult de 8 turişti pe cap de locuitor, islandezii au reuşit astfel să contrazică toate predicţiile şi au devenit noua stea a nordului în materie de turism.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO