Un profesor universitar american afirma ca fizica cuantica a dovedit ca exista viata dupa moarte

suflet, moarte

Profesorul universitar american Robert Lanza spune ca detine dovada care confirma existenta vietii dupa moarte, iar aceasta ar proveni din universul fizicii cuantice, informeaza dailymail.co.uk.

Cei mai multi oameni de stiinta sunt de parere ca acest concept al vietii de dupa moarte reprezinta ori un nonsens ori, in cel mai bun caz, un fapt ce nu poate fi dovedit.

In schimb, potrivit profesorului american Robert Lanza, teoria biocentrismului - cunoscuta si sub denumirea "teoria totului" - sustine ca viata, asa cum este ea conceputa de oameni, reprezinta doar o iluzie.

Ai idei care pot face istorie in lumea stiintei? Inscrie-ti proiectul in competitia Smart Nation, iar cele mai bune au fost premiate.

Conform acestui cercetator, constiintele oamenilor creeaza universul si nu invers si, de indata ce oamenii vor accepta faptul ca spatiul si timpul sunt doar "instrumente ale mintilor noastre", nici moartea nu va mai putea sa existe "in niciun sens real".

Citește și
gaura neagra
Unul dintre cele mai mari mistere despre gaurile negre a fost descoperit. Anuntul specialistilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Credem ca viata este doar o activitate a carbonului si un amestec de molecule - traim o vreme si apoi putrezim in pamant", a scris cercetatorul american pe site-ul sau.

Robert Lanza, profesor la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord, este de parere ca oamenii cred in moarte intrucat "au fost invatati ca vor muri" sau, mai exact, "constiintele oamenilor asociaza viata cu trupurile noastre, iar noi stim ca trupurile mor".

Teoria sa, cea a biocentrismului, sustine faptul ca moartea ar putea sa nu fie un punct terminal, asa cum este considerata ea de oameni.

Biocentrismul, cunoscut si sub numele "teoria totului", provine din termenul grecesc "centrul vietii".

Potrivit acestei teorii, viata si biologia reprezinta elemente centrale ale realitatii si ca viata creeaza universul, nu invers.

Astfel, constiinta unei persoane determina forma si marimea obiectelor din univers.

Robert Lanza s-a folosit, pentru a-si exemplifica teoria, de felul in care oamenii percep lumea din jurul lor. O persoana priveste cerul si i se spune ca nuanta pe care o vede este culoarea albastra, insa celulele din creierul oamenilor pot fi modificate pentru ca acea persoana sa vada cerul ca fiind verde sau rosu.

"In concluzie: Ceea ce vezi nu ar putea fi prezent fara constiinta ta", a explicat profesorul Lanza. "Constiintele noastre dau sens lumii", a spus acesta.

Privind universul dintr-un punct de vedere biocentric, spatiul si timpul nu se comporta in acel fel in care ne spun constiintele noastre ca ele s-ar comporta. In definitiv, spatiul si timpul sunt "simple instrumente ale mintii noastre", a spus Lanza.

Daca aceasta teorie - potrivit careia spatiul si timpul ar fi o constructie mintala - va fi acceptata, atunci moartea si ideea de imortalitate ar putea sa existe intr-o lume fara limite spatiale si liniare.

In mod similar, teoreticienii din fizica sunt de parere ca exista un numar infinit de universuri, cu variatii diferite de oameni si situatii, care au loc simultan.

Potrivit profesorului american, absolut orice se poate intampla la un anumit moment in acel univers multiplu (multivers), iar acest lucru inseamna ca moartea nu poate sa existe "in niciun sens real".

In schimb, Robert Lanza spune ca, atunci cand murim, vietile noastre devin "o floare perena care se intoarce sa infloreasca in multivers".

"Viata e o aventura care transcede felul nostru obisnuit liniar de a gandi. Atunci cand murim, facem acest lucru nu intr-un mod aleatoriu in aceasta matrice cu bile de biliard, ci in inevitabila matrice a vietii", a continuat profesorul american.

Robert Landa a citat celebrul experiment al celor doua fante pentru a-si argumenta teoria.

In acel experiment, oamenii de stiinta care priveau particulele care treceau prin doua fante de pe un ecran au constatat ca particulele de lumina se comportau ca un glont si treceau prin una dintre fante. Daca o persoana nu priveste particula, aceasta se comporta ca o unda. Acest fapt ar insemna ca aceeasi particula trece prin doua locuri in acelasi timp.

Experimentul demonstreaza ca materia si energia pot prezenta caracteristici duale - atat de unda, cat si de particula -, iar comportamentul particulei se schimba in functie de perceptia si constiinta unei persoane.

Teoria profesorului Robert Lanza este expusa pe larg in cea mai recenta carte a acestuia, lansata recent in Statele Unite, care se intituleaza "Biocentrism: How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe".

Descopera cele mai tari idei din IT&C pe www.smartnation.ro

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum ar putea ajuta anumiti compusi din marijuana in lupta impotriva leucemiei
Cum ar putea ajuta anumiti compusi din marijuana in lupta impotriva leucemiei

Un studiu realizat recent si sponsorizat partial de compania GW Pharmaceuticals arata ca anumiti compusi derivati din marijuana ar putea ajuta in lupta impotriva cancerului.

Unul dintre cele mai mari mistere despre gaurile negre a fost descoperit. Anuntul specialistilor
Unul dintre cele mai mari mistere despre gaurile negre a fost descoperit. Anuntul specialistilor

Jeturile puternice de materie emise de gaurile negre sunt alcatuite partial din atomi grei de fier si de nichel, afirma autorii unui studiu publicat miercuri in revista britanica Nature, informeaza AFP.

Studiu: Undele magnetice ii ajuta pe fumatori sa renunte la acest viciu
Studiu: Undele magnetice ii ajuta pe fumatori sa renunte la acest viciu

Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrala ar putea ajuta anumite persoane sa renunte la fumat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent in Israel.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.