Cum arată fața unei femei din Neolitic, reconstituită după un craniu vechi de 7500 de ani

19-09-2019 15:05


Cum arată fața unei femei din Neolitic, reconstituită după un craniu vechi de 7500 de ani

Oamenii de știință au reușit să reconstituie figura unei femei care a trăit acum 7.500 de ani, în Gibraltar. Femeia, care a primit numele „Calpeia”, ar fi avut între 30 și 40 de ani când a murit.

Craniul ei a fost descoperit în 1996, de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar. Tehnologia a permis ca parte din ADN-ul ei a fost extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care a avut-o femeia.

Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar, a condus proiectul ce a durat șase luni, notează Daily Mail.
„Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii. Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen, potrivit Gibraltar Chronicle.

Cauza morții ei nu este cunoscută, dar craniul a fost găsit deformat și incomplet. Tehnologia a permis scanarea craniului, refacerea și completarea cu trăsăturile feței. Apoi a fost atașat păr natural.

„Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat și dr. John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.

El a descris munca lui Manuel Jaen ca fiind „extraordinară”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Daily Mail, Gibraltar Chronicle

VIDEO PROTVPLUS.RO