Celebrele "cercuri ale zanelor" sunt de fapt vegetatie moarta. Ce otrava au descoperit oamenii de stiinta

Ultima actualizare: 06-02-2014 07:00
eelgrass

De ani de zile, misterioasele cercuri din Marea Baltica au fost subiect de speculatii, iar amatorii de fantezii au vorbit despre zane si extraterestri.

Cercurile par perfect desenate, iar aceasta iluzie a unei intentii a alimentat in tot acest timp povestile cu zane. Tocmai de aceea au fost cunoscute in tot acest timp ca "cercurile zanelor".

Asemanarea si cu celebrele cercuri concentrice din lanurile de porumb a dus si la alte teorii, nu putini fiind cei care au vorbit despre o pista de aterizare pentru nave extraterestre.

Adevarul insa este mult mai simplu de atat. Vegetatia ce creste in acea zona, Zostera Marina, e ucisa de otrava. Biologii danezi au descoperit un nivel ridicat de sulfiti in zona, ceea ce explica de ce vegetatia a murit.

Toxicitatea poate fi explicata atat natural printr-un platou calcaros, dar si din cauza deversarii de chimicale, aici principalii responsabili fiind agricultorii din zona.

Totusi, explicatia rezolva misterul "cercurilor zanelor", iar analiza in detaliu a acestor descoperiri urmeaza sa fie publicata in jurnalele de stiinta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO