Autoritatile, in alerta. Unul din cei mai mari vulcani din lume va erupe in curand

Ultima actualizare: 07-11-2012 16:02
vulcanul Fuji

Vulcanologii avertizeaza ca unul din cei mai periculosi vulcani din lume va erupe in curand, dupa mai bine de 300 de ani. Efectele vor fi devastatoare, iar oficialii iau deja masuri pentru salvarea oamenilor.

Specialistii de la Institutul national de cercetare a Pamantului si Prevenire a Dezastrelor sustin ca vulcanul Fuji, din Japonia, va erupe in scurt timp.

Ei au masurat presiunea acumulata in camera de magma si au aflat ca aceasta atinge 1,6 megapascali, mai mult decat cea masurata inainte de ultima eruptie, in anul 1707.

Pentru ca vulcanul sa erupa este nevoie de o presiune de numai 0,1 megapascali.

“Masiva eruptie” de care se tem vulcanologii va avea loc in urmatorii 3 ani, declara ei.

Acestia au observat si alte semne ingrijoratoare: emisii de gaz natural, apa fierbinte si abur in apropiere de vulcan si o fisura lunga de 33 de kilometri sub Fuji.

Daca va avea loc un cutremur de-a lungul acestei falii, muntele se va prabusi si eruptia va fi devastatoare.

Autoritatile japoneze au inceput deja pregatirile pentru evacuarea locuitorilor din zona insulei Honshu.

O simulare va avea loc in anul 2014, iar pagubele estimate in cazul unei eruptii depasesc 30 de miliarde de dolari.

Studiul, inceput in anul 2004, prin care oficialii vor sa estimeze urmarile unei asemeneea catastrofe nasturale arata ca eruptia ar putea ucide peste 320.000 de oameni.

Ea ar putea fi declansata si de un cutremur, iar riscul este mare, avand in vedere ca mai multe seisme au fost inregistrate in apropiere.

In anul 1707, marea eruptie a vulcanului Fuji a fost declansata tot de un cutremur. Peste 20.000 de oameni si-au pierdut atunci viata.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO