Superlativele anului 2021. Cele mai importante realizări ale sportivilor români. FOTO

Ultima actualizare: 31-12-2021 20:25
Superlativele anului 2021. Cele mai importante realizări ale sportivilor români
Profimedia

Într-un an în care fotbalul românesc a dezamăgit din nou, atât la nivelul formațiilor de club, cât și la cel al echipei naționale, care a ratat încă o calificare la un turneu final, alte sporturi ne-au adus bucurie în suflete.

Cele mai importante performanțe obținute de sportivii români în 2021 au fost bifate la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

Alcătuită din 101 sportivi, delegația României a cucerit patru medalii. 

Canotajul a revenit în top 

Trei dintre medalii au fost câștigate la canotaj, disciplină la care la precedentele două ediții ale Jocurilor, aproape că nu am contat.

La Londra, în 2012, pentru prima oară în istoria participărilor olimpice, România rămâne nu și-a trecut nicio medalie la canotaj.

La Rio de Janeiro, în 2016, canotajul românesc a obținut un bronz, grație echipajului feminin de la opt rame cu cârmaci.

Lucrurile s-au schimbat complet în Japonia.

Nicoleta Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş au adus României aurul olimpic în proba de dublu rame feminin.

Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă au obținut medalia de argint în proba de dublu rame masculin.

O cursă de senzație, soldată tot cu argint olimpic, au făcut și Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari, în proba de patru rame fără cârmaci masculin.

Totuși, la Tokyo, prima medalie pentru România, în orgine cronologică, a fost adusă de Ana Maria Popescu, în proba de spadă. 

Glință a intrat în istorie 

O altă mare performanță pentru sportul nostru a fost obținută de Robert Glință. Acesta a devenit primul român din istorie campion european în probele masculine de natație.

Înotătorul de 24 de ani s-a impus în cursa de 100 metri spate a Campionatelor Europene de la Budapesta. 

David Popovici, noua senzație a natației 

De lăudat este și David Popovici. La doar 16 ani, sportivul nostru a făcut senzație la Campionatele Europenele de juniori de la Roma. Într-o singură săptămână, acesta a cucerit patru medalii și a doborât câteva recorduri mondiale.

Puștiul-minune al natației europene și-a trecut în palmares medaliile de aur în probele de 50, 100 și 200 de metri liber, la individual, precum și argintul, cu ștafeta de 4×100 metri liber.

De asemenea, Popovici a doborât recordul mondial de juniori în proba de 200 m liber. Mai mult, în decurs de câteva zile, el a corectat de două ori recordul mondial la 100 m liber.

David Popovici a strălucit și la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportivul nostru s-a clasat pe locul 4 în finala probei de 200 de metri liber, fiind foarte aproape de a obține medalia de bronz. Acest lucru l-a făcut să declare la finalul cursei: "Dacă îmi lăsam o unghie un pic mai lungă, poate luam locul trei".

Calificat și în finala olimpică de la 100 de metri liber, David Popovici a terminat pe locul 7.

În aceste condiții, tânărul sportiv român este cotat de specialiști cu șanse mari de a obține cel puțin o medalie olimpică în 2024, la Paris. 

"Tineretul" a salvat onoarea fotbalului românesc 

Chiar dacă fotbalul românesc a dezamăgit la nivel de seniori, echipa națională de tineret ne-a reprezentat la Campionatul European și la Jocurile Olimpice.

Rezultatele României U21 la CE:

- 1-1 vs. Olanda;

- 2-1 vs. Ungaria;

- 0-0 vs. Germania.

Rezultatele României U21 la Jocurile Olimpice:

- 1-0 vs. Honduras;

- 0-4 cu Coreea de Sud;

- 0-0 cu Noua Zeelandă. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO