Veverita din Ice Age si-ar putea trata dependenta de alune in Banat

Ultima actualizare: 29-10-2012 12:50
Scrat

Unde credeti ca absolut orice veverita si-ar pierde pur si simplu mintile de fericire. Va spune noi, in Banat. Pe un teren fertil din zona niste italieni isteti au plantat aluni, desi sunt constienti ca profitul o sa vina dupa ani si ani de zile.

Si la Sibiu, un alt investitor asteapta deja roadele de pe 50 de hectare. Romania este insa doar gazda buna, pentru ca toate fructele merg la export, ca sa ii bucure pe altii.

Veveritele ar fi incantate sa afle ca in localitatea Ghizela din Timis, un italian cu bani a gasit un teren nisipos si a investit in 2006 zece milioane de euro pentru a planta aluni. Anul acesta au rodit pentru prima oara, iar peste alti doi recolta va fi de cel putin patru tone. 

Dupa recoltare investitorul va livra toata recolta unei fabrici de ciocolata, apreciata in toata lumea.

Un alt italian, instarit si el, a cumparat la Sibiu, in comuna Apoldul de Jos, 50 de hectare de teren, unde a cultivat tot aluni. Toata investitia - 15.000 de euro.

N-o sa va vina sa credeti dar recoltarea alunelor se poate face chiar si cu ajutorul unui elicopter.

Elicopterul vine la joasa inaltime, aerul care il creeaza, alunele fiind coapte, le scutura si vin la nivelul solului. Cu utilaje speciale se aduna cu un aspirator. O alta metoda este prinderea alunului cu utilaje speciale si vibrarea lui ca sa cada toate alunele.

Apoi fructele sunt lasate la uscat si ulterior decojite. Pe piata uropeana, alunele se vand cu preturi cuprinse intre 2 si 7 euro/kg.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO