Un bucureștean a comandat kebab de 225 de ori într-un an. Cifrele ”cu de toate” despre noua mâncare națională a României

kebab
Shutterstock

Un bucureștean a comandat kebab de 225 de ori în ultimul an, record absolut într-o țară care se află pe locul 2 în lume la numărul total de comenzi, potrivit Glovo. Peste 4,1 milioane de kebab-uri au comandat românii în ultimele 12 luni.

Românii sunt vicecampioni mondiali la comenzile de kebab și campioni incontestabili în Europa Centrală și de Est, cu peste 4,1 milioane de kebab-uri comandate în ultimul an, se arată într-o analiză Glovo. Iar campionul absolut în România care a depășit până și Spania și Maric este un bucureștean care a comandat în ultimul an 225 de kebab-uri.

Utilizatorii aplicației au comandat peste 4,1 milioane de kebab-uri, în creștere cu 13% față de anul precedent, a transmis vineri platforma Glovo, cu ocazia Zilei Internaționale a Kebab-ului.

Popularitatea acestui preparat oriental continuă să crească, iar consumatorii devin din ce în ce mai fideli: numărul românilor care comandă kebab a crescut cu 9%, iar volumul total al comenzilor a crescut cu 15% de la an la an.

În medie, românii au comandat 11.200 de kebab-uri pe zi, adică aproximativ 187 de preparate pe oră, ajungând la un consum total de 1.640 de tone de kebab în ultimele 12 luni.

Citește și
saorma
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi

Comenzile de kebab ating un vârf seara, la ora 19:00, când 1 din 10 comenzi include un astfel de sortiment. Ora de vârf la care s-au înregistrat cele mai multe produse comandate a fost pe 16 aprilie 2025, la 18:27.

Cel mai popular kebab este ”durum”

Vinerea este, fără îndoială, ziua preferată pentru comenzile de kebab, concentrând 16% din volumul mediu săptămânal, iar joia și miercurea completează topul preferințelor. În plus, majoritatea comenzilor sunt plasate în zilele lucrătoare (luni-joi), reprezentând peste 70% din totalul săptămânal – semn că românii își tratează începutul de săptămână cu un preparat savuros.

Cea mai aglomerată zi pentru comenzile de kebab a fost vineri, 14 februarie 2025, în timp ce cel mai mare consum de kebab s-a înregistrat în luna martie.

Cel mai popular format de kebab în România rămâne „durum”, ale cărui comenzi au crescut cu peste 30% în ultimul an. În același timp, popularitatea kebab-ului cu brânză a crescut de peste două ori în ultimul an, o dovadă că gusturile românilor evoluează spre combinații tot mai îndrăznețe.

Nu în ultimul rând, kebab-ul crispy a devenit un preparat tot mai apreciat, cu un avans de 15% în comenzile din ultimele 12 luni.

București, Suceava și Pitești – orașe campioane la consumul de kebab

Bucureștiul conduce detașat topul orașelor cu cel mai mare număr de comenzi de kebab. În plus, Suceava și Pitești se remarcă prin creșteri impresionante ale cererii, de 54%, respectiv 58% față de anul trecut.

Cea mai spectaculoasă performanță individuală vine tot din București: un utilizator a comandat kebab de 225 de ori într-un singur an, un adevărat record în materie de comenzi.

România – pe podiumul mondial al iubitorilor de kebab

România este lider absolut în Europa de Sud-Est când vine vorba de consumul de kebab, înregistrând cea mai mare cerere din regiune. La nivel global, se clasează pe locul doi în topul țărilor cu cele mai multe comenzi, fiind depășită doar de Polonia, și pe locul trei în ceea ce privește numărul de consumatori, după Polonia și Spania.

Printre țările cu cele mai ridicate frecvențe de consum se numără Bulgaria, România, Polonia, Ucraina și Croația. În clasamentul volumului total de comenzi, podiumul este format din Polonia, România și Spania, urmate de Italia și Maroc.

În ultimele 12 luni, utilizatorii Glovo din întreaga lume au comandat 19 milioane de porții de kebab, marcând o creștere de 23% față de anul trecut și o majorare de 17% a numărului de clienți care aleg acest preparat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Românii bat toate recordurile la vânzările de Black Friday. În Cluj, sute de oameni au stat la coadă pentru shaorma gratis
Românii bat toate recordurile la vânzările de Black Friday. În Cluj, sute de oameni au stat la coadă pentru shaorma gratis

Vineri a fost mult-așteptatul Black Friday, ziua cu cele mai mari reduceri din an, iar românii chiar și-au pus ceasul să sune la prima oră a dimineții ca să prindă cele mai bune oferte.  

Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi
Cum au ajuns românii cei mai mari consumatori de shaorma din 23 de state. Un bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi

România acoperă 69% din comenzile de kebab din regiunea Europei de Sud-Est, anul trecut românii comandând 4 milioane de bucăţi, conform unei analize realizate de Glovo cu ocazia Zilei Internaţionale a Kebabului, sărbătorită la nivel global pe 12 iulie.

O familie întreagă a ajuns la spital după ce a mâncat kebab cu carne de urs
O familie întreagă a ajuns la spital după ce a mâncat kebab cu carne de urs

Șase membri ai unei familii americane au ajuns la spital cu trichineloză după ce au mâncat kebab cu carne de urs negru. Ursul fusese adus de un membru al familiei, iar carnea a fost congelată timp de 45 de zile, înainte de a fi preparată la grătar.  

Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste
Prețul la kebab a devenit subiect de interes național în Germania, oamenii cer subvenții de stat. Cât a ajuns să coste

Prețul la kebab a explodat în Germania și a devenit subiect de dezbatere națională, pe marginea unei industrii de 7 miliarde de euro pe an. Oamenii cer plafonarea prețului și subvenții de la stat, iar cancelarul recunoaște că este o problemă.

 

„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab
„Unul dintre cele mai stupide apeluri la urgență”. Un bărbat a sunat la ambulanță după ce a mâncat prea mult kebab

Un apel la urgențe a fost făcut public de serviciu de ambulanță după ce apelantul a sunat pentru a cere ajutor după ce a mâncat prea mult kebab, scrie DailyStar.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.