Tone de mancare sunt aruncate la gunoi, dupa sarbatori. Sarmanii Romaniei se bucura, au ce manca!

Dată publicare: 05-01-2014 19:24
Dată actualizare: 08-01-2014 06:55


In timp ce pe noi ne deprima ca s-au terminat sarbatorile si aruncam tone de mancare, sarmanii Romaniei sunt fericiti.
Abia asteapta sa se bucure de resturi.

Pentru ei este revelion daca dau peste o bucatica de paine sau cateva resturi de friptura. "E o perioada buna pentru noi", spun oamenii strazii, mai ales ca afara nici nu este foarte frig.

Toti ne dorim o masa de Craciun sau Revelion cat mai bogata, insa o parte din semenii nostri exagereaza la acest capitol si cumpara sau gatesc mai mult decat pot consuma. Asa se face ca dupa sarbatori foarte multa mancare ajunge direct la ghena.

Resturile altora inseamna foarte mult pentru oamenii strazii, care traiesc numai din ce gasesc in gunoaie. Pe Augustin l-am intalnit in sectorul 4. Tot ce are sunt hainele ponosite de pe el. Casa ii este o bancuta din zona Brancoveanul. Cauta in gunoaie.

Augustin: "Haine, resturi de la mancarea de sarbatori, mancare buna sau expirata, mancam si noi ce gasim sa nu murim de foame.."

Nu ii condamna insa pe cei care arunca mancarea, dimpotriva, se bucura atunci cand o gaseste lasata special pentru el.

Augustin: "Sunt oameni care mananca odata de 2 ori, apoi nu mai mananca. Uneori o lasa in cansolete de smantana si o lasa deasupra sa o luam noi cei care cautam la tomberoane. Uite aici sunt haine cu care o femeie mai amarata ar putea sa se imbrace. Sunt foarte bune, dar cineva le-a aruncat aici.."

Nu departe, intr-o Dacie veche, abandonata pe marginea strazii, l-am gasit pe Cristi. Are 30 de ani si locuieste in masina de 3 luni. E atat de inghetat incat abia vorbeste.

Cristi: "Am plecat de acasa. Mai... plang, caut de mancare... incerc sa supravietuiesc."

Tot in aceeasi zona l-am cunoscut si pe Tanase. Alaturi de un prieten cerceteaza 2 pubele de langa un bloc.

Tanase: "Am gasit iaurt, paine, multe d-astea, neincepute. Mi-a luat casa foc in Popesti Leordeni si au facut in loc o vila cu 4 etaje. Noi ne chinuim, traim pe strada. Dormim la camin unde ne tine Oprescu. Adunam cutii, bidoane, dracii d-astea."

La cateva strazi distanta, in fata unui supermarket, lumea iesea din nou cu plasele pline de mancare. Doar urmeaza masa de Sfantul Ion. Flamanzii Romaniei stau la panda. In curand se vor bucura si ei.


VIDEO PROTVPLUS.RO