Somajul, solutia absolventilor fara BAC care nu stiu meserie. "Avem si noi nevoie de distractie"


Ultimul update: Luni 02 Septembrie 2013 06:48
Data publicarii: Vineri 30 August 2013 19:42
Categorie: Stiri Sociale

O multime de absolventi de liceu care nu au luat bacalaureatul se intreaba incotro s-o apuce. Unii sunt dornici sa munceasca, dar nu stiu nicio meserie.

In plus, n-au nici macar o idee despre ce ar vrea sa faca in viata. Asa ca ajung sa ingroase randurile somerilor.

Mihai abia a terminat liceul, dar nu a luat bacul. Parintii, oameni modesti, abia asteapta sa contribuie si el la cheltuielile casei. Asa ca baiatul a batut la usa Agentiei pentru ocuparea fortei de munca.

Mihai Danculea, absolvent de liceu: "Mai am nevoie de o haina, distractie, sa mai ies si eu in oras cu prietena. Parintii ma mai ajuta acum cu bani, ce sa faca?".

La liceu s-a specializat in mecanica fina. Dar n-a gasit niciun post in domeniu si s-a dus la un interviu pentru ajutor de ospatar.

In final, patronul nu i-a dat prea multe sanse..

Marius Vasile, angajator: "In domeniul asta vine foarte multa lume crezand ca serviciile care trebuie prestate sunt floare la ureche. Neavand o experienta, e destul de greu sa poti angaja fara un curs de specialitate. Putini dintre ei raman sa lucreze si pe termen lung".

Exista, totusi, si tineri care stiu ce vor: Ana Maria a terminat un liceu cu profil de arhitectura si vrea sa lucreze in domeniu.

"Deocamdata m-as gandi sa ma angajez, sa castig mai multa experienta in domeniu si dupa, sa continui facultatea", spune ea.

Faptul ca Ana Maria pune munca inaintea facultatii i-a atras simpatia angajatorului.

Adrian Stalomir, reprezentant firma de arhitectura: "Ar fi bine sa lasi nervii acasa sau sa incerci un pic sa fii mai calma".

In final, i-a propus tinerei sa faca mai intai un stagiu de practica in firma, cu sansa de a fi dupa aceea angajata.

Ana Maria Tanase, candidata: "Am avut emotii foarte mari. Data viitoare o sa ma descurc si mai bine."

In lunile iulie si august,s-au inscris la Fortele de Munca peste 58.000 de tineri care au terminat liceul, dar nu s-au angajat si au cerut indemnizatie de somaj.

BACALAUREAT 2013. 124 de elevi au fost eliminati la prima proba, o tanara a spus ca a dat bani
BAC 2013, sesiunea de toamna. Unii elevi au preferat tenisul de masa in locul invatatului