Semnal de alarma: tot mai multi copii romani au probleme de vorbire. Cauzele si efectele pe termen lung

Ultima actualizare: 19-06-2016 07:48

Grijile financiare si stresul parintilor ii afecteaza in mod direct pe copii. La Iasi, logopezii trag un semnal de alarma: de la an la an, numarul minorilor cu retard lingvistic este in crestere.

Cei mici sunt neglijati de parinti, care au plecat sa lucreze in strainatate si i-au lasat in grija unor rude sau a bunicilor, care nu se pot ocupa de ei. Mai grav este ca sunt si cazuri in care, din cauza lipsei de comunicare, cei mici sunt marcati pe viata.

In ultimii 10 ani numarul copiilor cu deficiente grave de limbaj a crescut, doar in judetul Iasi, de 3 ori. Multi altii au intarzieri severe de exprimare. Specialistii spun ca problemele financiare prin care trec multi parinti, plecarea acestora la munca in straintate, abandonul, alcoolismul sau lipsa de timp si implicare ii face pe cei mici sa nu deprinda limbajul.

"-Un telefon...
 -Doi telefon...
(o corecteaza)-Doua telefoane...identice asa, mai departe...o toba...
-Doi tobi!
(o corecteaza)-Doua tobe.../.../o copsun...
(o corecteaza)-O capsuna..."

Aceasta fetita, spre exemplu, are aproape 8 ani, insa foloseste limbajul unei copil de 4. De multe ori nici nu stie cum sa pronunte cuvintele. Parintii au incercat sa traiasca in Franta, insa problemele financiare i-au facut sa se intoarca in tara. Fetita a fost martora la disputele adultilor si nu a avut parte de atentia necesara.

La fel ca ea este un baietel de 3 ani si jumatate pe care parintii, din lipsa de timp, l-au lasat in voia sortii. A avut probleme astfel cu stimularea limbajului si astfel are nevoie de sprijiul unui specialist.

Lipsa atentiei parintesti genereaza si sentimentul de abandon care, mai tarziu, poate genera si tulburari psihice.

"Copiii simt stresul parintilor, nu cred ca exista destula diplomatie din partea lor pentru a masca problemele care au aparut mai ales de ordin economic. Copiii asista la scene de violenta verbala si la violenta fizica. Implicit apare o stare de interiorizare, frica, anxietate, neincredere", declara prof.dr. Georgeta Burlea, logoped.

"Parintele ar trebui sa vorbeasca cat mai des cu copilul lui, cat mai natural, sa-i citeasca in fiecare zi copilului, sa puna intrebari. Sa discute despre ce a facut in acea zi si ce doreste sa faca in ziua urmatoare", declara specialistii.

Terapia logopedica este gratuita, insa in multe orase sunt liste de asteptare din cauza numarului mare de cazuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO