Salvați Copiii România continuă să ajute Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, ce tratează mame și copii din Ucraina

Salvați Copiii România

Aliona s-a refugiat împreună cu cei opt copii în Republica Moldova, la câteva zile de la începerea războiului. Originară din Odesa, la data de 19 martie 2022, a devenit mamă pentru a noua oară. A născut la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

După ea, alte 128 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici, în siguranță. Soțul Alionei nu a putut părăsi Ucraina și a aflat prin telefon vestea că a devenit tatăl unui băiat perfect sănătos.

Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 109.650 din cele circa 843.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii. După începerea războiului din Ucraina, Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului (IMSP IMC) din Chișinău a tratat 994 de cazuri de femei și copii din Ucraina, a oferit peste 2.300 de consultații și a avut 60 de intervenții chirurgicale efectuate la copiii refugiați din Ucraina. De asemenea, 128 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici, în siguranță. În urma solicitării primite de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, care îngrijește copiii răniți din zona de conflict din Ucraina, Organizația Salvați Copiii a trimis un lot de 5.322 de produse și echipamente medicale spitalicești pentru secția de Terapie intensivă, Anesteziologie și blocul Prematuri din cadrul instituției.

Anterior, organizația a trimis la Chișinău un transport umanitar cu 278.000 de produse de îngrijire pentru nou-născuți, copii și mame. Ambele intervenții sunt în valoare de 200.000 de Euro.
Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului este o instituție curativ-profilactică și științifică de gradul III în domeniile obstetricii, ginecologiei, neonatologiei și pediatriei (somatice și chirurgicale), specializată în acordarea asistenței medicale pentru cazurile cele mai grave și complexe de tratare a gravidelor, lăuzelor și copiilor.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța solidarității și a intervenției umanitare coordonate: “Republica Moldova s-a dovedit a fi una dintre cele mai curajoase țări, care a oferit prompt ajutor umanitar mamelor și copiilor din Ucraina. De aceea este crucial să sprijinim eforturile de la Chișinău, pentru a putea acționa coordonat și eficient”.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Anual, IMSP Institutul Mamei și Copilului asigură diagnosticarea, tratamentul, profilaxia și reabilitarea medicală a circa 40.000 de copii, gravide și femei din toată țara și înregistrează 4.500 de nașteri pe an, dintre care în jur de 700 sunt nașteri premature. În anul 2022 doar, 50 de copii s-au născut cu o greutate de până în 999 gr și 120 de copii au avut între 1.000-1.499 gr. De asemenea, anual se efectuează 150.000 de vizite în cadrul Departamentului Specializat Consultativ Integrat (Policlinica).

“Sunt profund recunoscător Organizației Salvați Copiii România pentru sprijinul acordat în asigurarea serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina. Datorită generozității și implicării lor, am reușit să salvăm vieți și să oferim îngrijire de calitate celor care au nevoie. Este un exemplu de solidaritate și implicare în fața unei crize umanitare care a afectat multe mame și copii din țara vecină”, a declarat Dr. Sergiu Gladun, Director Institutul Mamei și Copilului.

Intervenția Salvați Copiii în Republica Moldova pentru sprijinirea copiilor refugiați, a gravidelor și mamelor din Ucraina - investiție de 1.280.000 de Euro pentru susținerea a 43.600 de copii, gravide și mame.

În Republica Moldova, Salvați Copiii România a extins rețeaua de suport medical, de asistență socială și psihologică, cu adăugarea inovativă a Serviciilor Mobile pentru 3.000 de femei, gravide și copii refugiați din Ucraina.

Au fost trimise trei transporturi umanitare, cu 783.200 de produse igienico-sanitare pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame din Ucraina. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova și Institutul Mamei și Copilului.

De asemenea, Salvați Copiii România susține integrarea școlară pentru 1.600 de copii prin organizarea de training-uri cu profesori, distribuirea de materiale didactice pentru activități extra-curriculare în școlile cu cei mai mulți copii refugiați înscriși și a distribuit 1.200 de ghiozdane echipate complet la începutul anului școlar pentru toți copiii refugiați încadrați în școlile primare, gimnaziale și liceele din țară.

“Suportul Organizației Salvații Copiii România este unul absolut necesar și așteptat pentru copiii moldoveni și cei ucraineni, refugiați în Republica Moldova. Sunt ferm convinsă ca investițiile în sănătatea și educația copiilor sunt cele mai durabile și importante investiții, fie că este pace sau război, acestea garantând un viitor sigur pentru societate”, a menționat Ana Racu, Vicepreședinta Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, apărare și ordine publică a Republicii Moldova.

Aflux imens de refugiați din cauza războiului din Ucraina

Agresiunea militară asupra Ucrainei a condus la un aflux de refugiați de peste 19.720.960 de persoane (date UNHCR, 11 iunie), care au tranzitat granițele României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei și Moldovei, în marea lor majoritate copii și părinți. Dintre aceștia, 5.935.300 de persoane (date UNHCR, 6 iunie) sunt înregistrate în Europa, iar 2.774.920 de cetățeni ucraineni (date UNHCR, 11 iunie) au fost înregistrați pentru Protecție Temporară în Europa.

În România, de la declanșarea acestei crize (24 februarie 2022), la nivel național, au intrat 4.606.487 de cetățeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment, 134.627 de cetățeni ucraineni (date UNHCR, 4 iunie).

De la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, Salvați Copiii a acordat asistență umanitară pentru 288.241 de persoane, dintre care 152.406 de copii ucraineni și 135.835 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse), constând în alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor, cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională - materiale de informare în limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).

Echipele Salvați Copiii sunt prezente în patru puncte de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în cinci Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în trei tabere de refugiați coordonate de IGSU, în trei puncte de staționare, în opt Hub-uri de Consiliere și Servicii Integrate nou create de organizație în mai multe locații și în 13 școli partenere.

Organizația Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune prin activități de tip after-school, programe de terapie și consiliere socială.

Intervenția Salvați Copiii s-a bucurat de recunoașterea Parlamentului European, recunoaștere demonstrată prin primirea Premiului European Citizen 2022. De asemenea, Salvați Copiii a primit Recunoașterea Onorifică pentru Curajul Civic Organizațional și Umanitar din partea Familiei Regale a României. În 2023, Salvați Copiii România a primit distincția „Emblema de Onoare” acordată de către Departamentul pentru Situații de Urgență din România, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, a conferit Organizației Ordinul "Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social" în grad de Comandor.

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

Persoană de contact: Silvia Burcea, manager proiect – [email protected], tel. 0740.590.726.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit
Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit

Satele pescărești din Delta Dunării prind viață după ce localnicii plecați la muncă peste hotare s-au întors acasă.  

Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România
Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România

Israelul, SUA, Rusia și China au cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, arată Amnesty International în ultimul său raport, potrivit căruia actuala ordine mondială este în pragul distrugerii. În dreptul României apare însă o mențiune ciudată.  

Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare
Decizie a Parlamentului European. Numeroase ambalaje de plastic vor dispărea și vor apărea noi reguli de fabricare

Putem să spunem adio ambalajelor inutile și pungilor subțiri. Mai mult decât atât, cei din industria ospitalității trebuie să ne dea ocazia să luăm acasă, în propriul recipient, ce nu terminăm de mâncat la restaurant.  

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.