Romania, pe cale sa piarda 2 mld de euro de la UE dati pentru agricultura

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 04-05-2012 23:00


Ne scapa banii printre degete! De pilda, acum suntem aproape sa pierdem 2 miliarde de euro fonduri nerambursabile, date de Uniunea Europeana pentru modernizarea ori infiintarea unor sere sau ferme de animale. 

Aceasta pentru ca aproape jumatate dintre investitorii in agricultura au proiectele aprobate doar pe hartie, fara nicio sansa reala sa primeasca sprijin financiar de la banci.

Agricultorii spun ca cele mai multe banci nu au incredere in planurile micilor fermieri si ca, de fapt, banii europeni sunt pentru "marii investitori".

Totusi, cei din Ministerul Agriculturii admit ca din dorinta de a bifa cat mai multe proiecte le-au aprobat pe cele frumos intocmite pe hartie, dar nerealiste.

Practic, oamenii garantau printr-o simpla declaratie ca au negociat cu bancile si pot garanta 50% din investitie. In realitate, nu s-a intamplat asa.

Premierul s-a intalnit cu reprezentantii bancilor si a cerut reguli noi pentru jocul "de-a fondurile europene."

La fel de adevarat este si ca statul nu a incurajat bancile sa acorde sprijin in agricultura. Fondul de Garantare a Creditului Rural asigura doar 80% din investitie. Pe viitor macar agricultorii si bancile vor semna "o scrisoare de confort" care sa garanteze finantarea proiectului.


VIDEO PROTVPLUS.RO