Suparat ca nu a fost impartasit, un roman din Focsani a dat biserica in judecata. Decizia magistratilor l-a revoltat

Dată publicare: 30-10-2015 08:09
Dată actualizare: 02-11-2015 07:06


Enoriasii din Vrancea care au fost excomunicati din Biserica Ortodoxa in urma unui conflict si-au cautat dreptatea in instanta. Dar, spre revolta lor, nu au obtinut niciun rezultat.

Magistratii sustin ca instantele civile nu sunt competente sa judece decizii ale Bisericii. Sentinta nu este definitiva, iar protestatarii sunt hotarati sa faca recurs.

Doi dintre enoriasii din Focsani care in primavara au fost dati afara din Biserica ortodoxa au cerut Tribunalului Vrancea sa anuleze sanctiunile impuse de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei. Credinciosii au sustinut ca li s-a incalcat libertatea religioasa. Dar la proces judecatorii au spus ca nu pot interveni in acest caz.

Carmen Dantis, Purtatorul de cuvant al tribunalului Vrancea: "Instanta a admis exceptia necompetentei generale a instantelor judecatoresti. A respins ca inadmisibila actiunea formulata de reclamanti."

In luna mai, alti 7 enoriasi au fost opriti de la impartasanie pe motiv ca nu au fost de acord cu mutarea preotului paroh la alta biserica. Decizia magistratilor ii nemultumeste pe toti cei 9 enoriasi pedepsiti de biserica.

Nela Panaite, enorias: "Au spus ca au legile lor, ca nu au dreptul legile laice sa judece legile bisericesti, ceea ce nu este adevarat, pentru ca atat timp cat primesc de la stat bani mi se pare corect sa respecte legile statului."

Hotararea se bazeaza pe un articol din legea cultelor care spune ca instantele de judecata nu pot interveni in problemele de disciplina interna ale bisericii. Avocatul enoriasilor sustine insa ca acesta ii priveste doar pe functionarii bisericii.

Adrian Toni Neacsu, avocat: "E prima oara cand aceste text de lege care prevede excluderea instantelor judecatoresti, se aplica in legatura cu simplii credinciosi care nu au nicio functie administrativa in biserica. "

Oamenii spun ca vor face recurs.

Toader Negoita, enorias: "Ajungem la curtea constitutionala daca va fi cazul si in final chiar la CEDO."

Reprezentantii Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei nu au vrut sa comenteze decizia judecatorilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO