Rețeta pentru o zacuscă de poveste. Secretele producătorilor din Valea Sebeșului

31-08-2017 19:54


Miroase a toamnă în bucătăriile românilor care coc de zor, vinete şi ardei, special pentru zacuscă, una dintre cele mai îndrăgite mâncăruri.

Gustul variază de la o regiune la alta ca şi ingredientele folosite: ciuperci, fasole, sau chiar pește. În timp ce unii doar îşi fac provizii, alţii şi-au transformat pasiunea într-o afacere de familie şi au început să livreze inclusiv în străinătate.

În bucătăria unei familii de pe Valea Sebeşului tronează legumele culese direct din grădină, la prima oră. Vor fi baza unei reţete de poveste: ceapa este călită până devine aurie iar ardeii sunt tocaţi mărunt, la fel şi vinetele coapte.

Toate fierb la foc domol patru-cinci ore, în bună pace cu boabele de piper şi foile de dafin. Cel care a pus pe picioare această afacere este Mircea, un tânăr de 29 de ani. Cu ajutorul familiei va pregăti peste 2000 de borcane cu zacuscă care vor ajunge în magazine. Un borcan costă 9 lei.

Şi Gheorghe Revnic din Timişoara produce anual peste 3000 de borcane de zacuscă bio.

Gheorghe Revnic, producător zacuscă: "Se căleşte ceapa în ulei, până se înmoaie, până sticleşte, pe urmă se pune ardeiul tocat foarte mărunt, se lasă la fiert un pic, pe urmă vinetele şi pe urmă dă-i la mestecat."

Fiecare borcan este pasteurizat în cuptor. Deşi în România, clientela este numeroasă omul vrea să îşi extindă afacerea. Ajutat de fiul sau, care a cumpărat un site, plănuiește să îşi găsească muşterii şi în Germania.

Gheorghe Revnic, producător zacuscă: "Zacuscă e, cum să zic, un produs polivalent. Merge la toate paturile sociale, cu două felii de pâine, un borcan, cam ţine de foame la două persoane."

Şi cei care fac zacuscă doar pentru ei bat pieţele în această perioada. Aşadar, cele mai căutate legume sunt ardeii kapia, gogoșarii şi vinetele.

Un bărbat din Cluj de pildă a cumpărat 45 de kilograme de vinete că să ajungă pentru toată familia mai ales că spune el preţurile cresc de la o săptămâna la alta.

În Dobrogea vestită zacusca de vinete este îmbogăţită cu bucăţi de pește. Combinaţia dintre legume şi pește nu este una nouă, însă sub formă de zacuscă ea capătă o savoare aparte.

Bucătarii spun că nu contează ce pește folosiţi şi nici dacă este de apă dulce sau de mare. Trebuie însă să fie obligatoriu proaspăt, dezosat şi tocat. În cherhanale zacusca de pește este gătită zilnic şi se serveşte pe post de aperitiv.

VIDEO PROTVPLUS.RO