Proiectul unor tineri din Aiud a uimit Europa. Au reusit sa combata risipa de alimente si sa ajute oamenii nevoiasi

04-03-2017 18:44


Zece tineri din Aiud, judetul Alba, au reusit sa uimeasca Europa cu un proiect menit sa ajute oamenii nevoiasi si in acelasi timp sa combata risipa de alimente.

Au adunat din piete fructele si legumele, care nu mai aveau cautare, si le-au donat oamenilor sarmani. In final au pus totul pe hartie si au impresionat juriul Comunitatii Europene, care i-a declarat castigatori in urma unui concurs international.

In urma cu cateva luni acesti tineri, studenti, profesori sau elevi, adunau voluntar fructele si legumele pe care la final de zi producatorii le aruncau pentru ca nu reuseau sa le vanda. Toate erau bune la gust, dar nu aratau perfect. Drept urmare voluntarii le-au strans pentru nevoiasi.

In lume o treime din aceste produse ajung la gunoi pentru ca oamenii nu le cumpara din motive inestetice: 180 de kg de hrana irosteste un om intr-un an.

Ca sa puna frana risipei, tinerii din Aiud au recuperat peste 700 de kg de alimente si au hranit 60 de guri.

Ioana Man, Societatea pentru consum responsabil: "N-am crezut ca vom ajunge sa avem recunoasterea Comisiei Europene si oamenii ne intreaba cand ne intoarceam in piata sa luam alimente sa le duce in piete".

Acest proiect numit ''Fara risipa'' a concurat cu altele puse in practica de voluntari din Franta Germania sau Italia.

Pana cand Europa ne va prelua ideea, noi am facut deja un prim pas la Brasov. Pe viitor initiatorii vor sa realizeze si o banca de alimente pentru sarmani.

VIDEO PROTVPLUS.RO