Profituri uriașe pentru constructori în această perioadă: "Este o perioadă fericită"

Ultima actualizare: 18-12-2019 20:02

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă înseamnă profit pentru constructori, care, spre deosebire de alţi ani, n-au mai abandonat şantierele în luna decembrie.

Partea bună este că odată lucrările încheiate, beneficiarii pot trece la alte investii, şi în plus, fac economii.

Acest şantier din Oradea a fost deschis în toamnă. Se lărgeşte un pod şi se construieşte un pasaj subteran. Deşi conform contractului, lucrările sunt programate să dureze un an, constructorul estimează că va termina cu trei-patru luni mai devreme.

Vlad Moldovan, şef de şantier: "Pentru firmă înseamnă, evident, o marjă de profit mai mare, prin reducerea cheltuielilor aferente lunilor respective".

De altfel, în tot oraşul e plin de muncitori.

Florin Birta, viceprimar Oradea: "În mare parte, lucrările pe care le executam sunt pe fonduri europene şi afectează inclusiv acest lucru pentru că dorim ca, la final de an, să avem o absorbţie cât mai mare."

În construcţii, luna decembrie era de obicei una moartă.

Ioan Mintaș, patronul unei firme de construcţii: "În ultimii, cel puţin, 20 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva ca, în luna decembrie să fie atât de favorabil timpul pentru constructori. Oamenii au de lucru şi poţi să le asiguri veniturile necesare".

În centrul oraşului Arad a fost schimbată toată canalizarea. Asfaltarea era programată pentru primăvara, dar vremea bună a determinat autorităţile să îşi schimbe planurile.

Muncitor: "Ne ajută foarte mult în domeniul ăsta, e foarte bună nici cald, nici prea rece."

Specialiştii spun că, dacă lucrările sunt de anvergură, constructorii pot câştiga şi 30% din valoarea contractului. Prin scăderea timpului de execuţie, se reduc şi cheltuielile.

Octavian Dan, consultant economic: "Este o perioadă fericită, cu care nu ne-am mai întâlnit. Toţi cei care activează în sectorul construcţiilor pot să-şi finalizeze lucrările şi să-şi respecte termenele de execuţie, chiar să le devanseze".

Meteorologii spun că vremea rămâne bună şi în perioada următoare, astfel ca cel mai probabil şantierele se vor închide abia în ajun de Crăciun.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO