Prajitura de 15 metri si 500 de kilograme. Cateva gospodine au aratat Bucurestiului cum se face o tarta in Maramures
Vom face o placinta de o jumatate de tona, sa le aratam bucurestenilor gustul tartelor ca in Maramures. Asta si-au propus cateva gospodine, care au gatit intr-un parc din Capitala o prajitura cu visine lunga de 15 metri si grea de 500 de kilograme.
Amatorii de dulciuri au gravitat, pret de cateva ore, in jurul cuptorului cu lemne. Iar cei care n-au rezistat asteptarii si-au potolit foamea cu bunatati perpelite incetisor, pe gratarele din jur.
Ca sa ajunga la 15 metri, tarta a... inghitit peste 200 de kilograme de faina, o suta de kilograme de zahar, 20 de ligheane cu visine si 100 de oua. Trei morosence au batut cateva ore bezeaua care a gazduit in final visinele mustind de aroma.
In fata unei asemenea placinte, concurenta a plusat cu un meniu demn de ajunul Craciunului: de la pomana porcului si ciolane fierte in vin, la scaricica si carnati.
Dupa ce livada a fost scuturata in placinta uriasa, tot au mai ramas 100 de kilograme de visine, care au fost puse intr-un cazan urias de arama, impreuna cu 700 de grame de zahar la fiecare kilogram de fructe. Fara gelifianti, fara conservanti. Gospodinele spun ca, dupa 7-8 ore de fierbere, dulceata va sta bat in lingurita.
Cei care n-au mai avut rabdare au luat probe direct din cazan. S-au fript la buze si la limba, dar si-au potolit pofta! Si dupa-amiaza s-a incheiat cu un festin general.