Piețele și magazinele, aglomerate în Joia Mare. Ce cumpără românii pentru masa de Paște

Dată publicare: 29-04-2021 18:31
Dată actualizare: 29-04-2021 19:56


Toate oraşele României au fost joi sub asediu. Doar cine nu a vrut, nu a ieşit din casă, ceilalţi au fost pe străzi, unde dacă nu au cărat plase, cărucioare şi pachete, s-au claxonat şi chiar s-au înjurat în trafic.

Să intri într-o piaţă a fost un act de curaj, din cauza preţurilor, dar şi aglomeraţiei. Curios este că spre deosebire de alţi ani, cozile mari nu s-au format în hipermarketuri, ci la băcanii, cofetarii artizanale, sau măcelarii.

În Bucureşti a fost aglomeraţie peste tot. La fel şi în marile oraşe. Fie că se pregătesc să întâmpine Paştele cu masă plină fie că pleacă în vacanţă, românii cumpără.

În pieţele închise şi deschise a fost furnicar de oameni. În obor, oamenii au ieşit la cumpărături de la primele ore ale dimineţii. Măsurile de distanţare sociale se respectă cu greu. Sunt cozi peste tot: de la tarabele cu mici până la carne şi legume.

Este acel moment din an când românilor le place carnea de oaie. Dacă acum două zile nu era mai nimeni la magazine, joi mulţi au stat la coadă, ca să fie totul proaspăt. Vânzări aproape la fel de mari au fost însă şi la carnea de porc.

La măcelăriile cu renume carnea e românească şi provine din zona Sibiului. Pastramă de miel e cea mai căutată, în jur de 50 de lei kilogramul. E semn că mulţi se pregătesc de grătare.

Românii nu au uitat de legume. Tradiţional, nu e masă de Paşte fără verdeţuri, ceapă verde, usturoi şi ridichi. Iar cine are buget poate cumpăra şi trufandaua acestor zile: roşia românească, 25 de lei kilogramul.

Ca să ia totul odată alţii au mers în hipermarketuri. Dar şi valoarea coşului de cumpărături a crescut. Mai ales dacă vrem varietate.

Au fost destui români care au preferat să cumpere cozonaci de la patiseriile de pe lângă casă. Chiar dacă au făcut comenzi cu zile bune înainte, tot s-au format cozi.

Dacă au vrut să comande în magazinele online, au descoperit că la multe produse specifice de paşte stocurile s-au epuizat.

Marile magazine vor avea un program special de Paşte. În funcţie de rata de incidență, vor fi deschise vineri până la ora 20 sau 21, sâmbătă aproape toate îşi vor încheia programul la ora 18, iar duminică vor fi închise.

Tags: magazine, paște,