Sta la bloc, dar are un porc si 43 de gaini. Solutia unui roman ca sa manance sanatos si ieftin
Tot mai multi oraseni aplica o reteta de pe vremea bunicilor ca sa manance sanatos, fara chimicale si sare in exces. Oamenii isi cumpara singuri porci, gaini, sau cateva oi, pe care le dau unor gospodari, sa le creasca in curtea lor.
Platesc intretinerea si hrana animalelor, dar stiu ca
pun pe masa alimente curate.
Nu trece saptamana fara ca domnul Valentin sa nu vina sa isi vada animalele. Are un porc si 43 de gaini, pe care le-a lasat in grija unui gospodar, langa Iasi.
Cum i se face dor de o omleta sanatoasa sau de vreo racitura de pui, da fuga in sat.
Animalele si pasarile sunt crescute cu hrana sanatoasa si traiesc in spatii deschise.
Numarul domnilor de la oras care vin sa cumpere oua, carne, branza sau smantana, produse chiar de animalele aduse de ei, este din ce in ce mai mare, spun gospodarii.
Si in judetul Alba localnicii cresc sute de gaini, aduse de la oras de cand abia iesisera din gaoace.
Pentru 30 de gaini mari si grase e nevoie, intr-un an de zile, de peste 500 de kilograme de graunte, care costa aproximativ 700 de lei.
Dar oamenii dau oricat, pentru ca au garantia ca vor manca mai sanatos.
La Turda, Nelutu Bucur are un teren pe care il cultiva cu cereale si a cumparat si o mica moara.
Asa ca el controleaza toata hrana sanatoasa pentru cei 37 de purcei pe care ii creste.
Si preturile, spun clientii, sunt mai mici. Un animal crescut ecologic intr-o gospodarie da produse care, cumparate de-a lungul anului din supermarket, ar costa cu 40% mai mult.