Ministerul Justitiei este de acord cu reducerea taxelor notariale


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 06:35
Data publicarii: Luni 27 Septembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Vesti bune pentru clientii bancilor, dar si pentru cei care vor sa cumpere case si terenuri. Ministerul Justitiei agreeaza propunerea notarilor si, cat de curand, onorariile pentru tranzactii incheiate in fata notarului vor fi reduse, unele chiar cu 90%.

Notarii spera astfel sa dea o mana de ajutor pietei imobiliare, dar si sa isi salveze propriile cabinete aflate in impas din pricina crizei.

Nu mai incape nicio indoiala ca notarii stiu ca daca nu isi reduc onorariile, putini vor mai fi aceia care vor putea legaliza sau autentifica o tranzactie sau un act.

Partajul intre soti, de exemplu, pentru un apartament de 40.000 de lei, presupune acum un onorariu pentru notar de 806 lei. Dupa noua grila, suma va fi de 421 de lei, deci -47 de procente. Daca aceiasi soti decid sa isi imparta in mod egal si mobila si electrocasnicele din casa, pentru o valoare de 10.000 de lei nu vor mai plati 250 de lei notarului, ci 12,5 lei.

Pentru o ipoteca in cazul cumpararii unei locuinte de 50.000 de lei, notarul nu va mai cere de acum 500 de lei, ci 325 de lei, cu 35% mai putin. Iar pentru o ipoteca instituita asupra unui imobil de 80.000 de lei, onorariul va fi redus de la 725 de lei, la 475.

Agentii imobiliari cred ca gestul notarilor ar trebui dublat de o finantare a bancilor ca in vremurile bune. Numai asa piata imobiliara si-ar putea reveni.

Notarii - multi dintre ei in impas - atrag atentia ca si impozitele percepute pentru tranzactiile imobiliare ar trebui reduse pentru ca dezvoltatorii sau persoanele fizice sa inceapa sa vanda si sa cumpere din nou.

Romanii se pot face proprietari pe terenul de sub bloc cu 200 de lei
Notarii isi reduc tarifele cu 15%
Notarii baga mai putini bani in buzunarul statului
VIDEO PROTVPLUS.RO