Nemtii scot bani dintr-o floare ce creste in Apuseni, pe care unii romani o considera doar o balarie

Dată publicare: 24-09-2011 20:57
Dată actualizare: 07-11-2012 02:04


Creste pe pamant romanesc, insa este apreciata doar de straini. Se numeste Arnica si este o floare galbena, deloc spectaculoasa, din care nemtii scot aur.

O iau din Muntii Apuseni si o folosesc in medicina sau cosmetica. La noi ramane inca o necunoscuta pentru multi, ca sa nu spunem ca unii cred ca e doar o balarie.

Oamenii dintr-un sat aruncat in creierii muntilor Apuseni se trezesc cu noaptea in cap ca sa culeaga o floare speciala care creste doar in aceasta zona. Culmea este ca le-au facut cunostiinta cu ea niste cercetatori din Germania.

Arnica este o planta galbena cu flori marunte apreciata foarte mult in industria cosmetica si farmaceutica. Era folosita de medicii din antichitate pentru vindecarea ranilor iar acum
regenereaza pielea si incetineste imbatranirea.

Floare creste pe camp si are nevoie de un sol fara ingrasaminte. Dupa ce o aduna oamenii o duc la un centru unde este uscata. Romanii primesc 3 euro pe kilogram iar in Germania ajunge cu 20 de euro.

Pana la urma, daca n-am fost in stare sa o exploatam singuri, tot am invatat ceva de la nemti. Taranii din satul Garda, s-au unit intr-o asociatie care le reprezinta interesele.

Anual numai din Garda pleca in occident in jur de o tona de arnica uscata. Singura tara in care mai creste arnica este Spania.

Tags: arnica, garda,


VIDEO PROTVPLUS.RO