"Ne-am imbolnavit in spital si am pierdut orice sansa la un transplant"

07-05-2010 00:00


O striga cu durere zeci de pacienti care fac dializa la Spitalul Judetean din Suceava si care sustin ca au fost infectati cu virusul hepatitei B sau C in timpul procedurilor.

Bolnavii acuza medicii si asistentele ca au folosit pentru ei acelasi aparat utilizat si in cazul celor deja contaminati. Gheorghe Sandu a simtit se prabuseste cerul peste el cand medicii de la Sectia de dializa din Spitalul judetean Suceava l-au anuntat ca are hepatita B si C. Era pe lista de asteptare pentru un transplant de rinichi, dar acum nu mai poate fi vorba despre asa ceva. La 38 de ani, viata inseamna chin.

Nu este singurul care-i acuza de neglijenta pe cei 64 de angajati ai Sectiei de dializa. Pentru cei cu afectiuni cronice ale rinichilor, condamnati de cateva ori pe saptamana sa fie conectati la aparate care le scot sangele, il filtreaza si in final il pompeaza inapoi in organism, imbolnavirea cu hepatita are o singura explicatie: s-au infectat in spital.

Trei dintre bolnavii care s-au imbolnavit de hepatita in timpul sedintelor de dializa au facut plangere la Colegiul Medicilor si asteapta un raspuns.

Abia de o saptamana, bolnavii de hepatita sunt pusi la aparate de dializa separate. Sectia a fost preluata de o firma particulara, care a adus aparate moderne si mai multe. Este tarziu insa pentru multi pacienti care, dupa ani lungi de asteptare pe liste pentru un transplant renal, isi vad naruit visul unei vieti normale.

 

Medicii spun ca in cazul lor nu se mai poate face grefa pentru ca medicamentele pe care trebuie sa le ia dupa interventie le slabeste imunitatea, iar hepatita ii poate ucide.

VIDEO PROTVPLUS.RO