Iadul consumatorilor de etnobotanice: "Incet, incet innebunesti!"

Dată publicare: 16-11-2010 00:00
Dată actualizare: 10-10-2012 01:09


Sunt mai pacatoase decat drogurile cunoscute si nu au leac. O recunosc cu neputinta doctorii care spun ca substantele etnobotanice ii transforma pe consumatori in niste bolnavi psihic, singuri pe culoarul mortii.

Aceste ierburi otravitoare, vandute la orice colt de strada din neglijenta autoritatilor, au umplut spitalele de adolescenti pierduti.

La internare consumatorii au grave probleme cardiace, sau ganduri sinucigase. Si, de la o zi la alta sunt tot mai multi.

"Am inceput sa ma vad urmarit. M-am sechestrat singur in casa, am mutat mobila, am blocat usi, ferestre, tot. M-am urcat in copac, pe casa, ca vine sa ma ia nu stiu cine, ca vine sa ma omoare. Incet, incet innebunesti".

Sunt marturiile unui om care se simte pierdut, dar si efectele celor mai devastatoare droguri din cate exista pe piata din Romania: substantele etnobotabnice, vandute la liber.

Sarurile, ierburile si prafurile ii innebunesc la propriu pe cei care, din inconstienta sau teribilism, se grabesc sa le incerce.

Acestia ajung tot mai des la camera de garda a spitalului Obregia din Capitala, una din cele doua institutii care le pot da suferinzilor ajutor, insa, de scurta durata. Ajung aici, lunar, aproape 100 de tineri, din cauza etnobotanicelor. Cu totii se comporta la fel ca bolnavii de schizofrenie: au halucinatii, sunt agitati si nervosi.

Medicii nu ii pot scapa de dependenta pe consumatori si asta pentru ca nu exista niciun tratament. Asa se explica de ce tinerii recidiveaza.

Cei in stare critica isi injecteaza etnobotanice, iar de aici pasul pana la starea de coma este infim. In perioada de dinainte insa devin un pericol pentru toti cei din jur.

Parintii toxicomanilor nu pot face nici ei prea multe. Dovada ca acum in Bucuresti la dezintoxicare 99% dintre pacienti sunt clientii magazinelor de vise.

Specialistii confirma ca cei care iau astfel de produse nu realizeaza ca isi administreaza o doza de otrava, cu efecte mortale.

"Sunt mult mai periculoase decat heroina si orice alt fel de droguri. Aceste substante au un efect direct asupra sistemului cardio-circulator. Se intalnesc decese prin tahicardii cardiace, aritmii", spune Dr. Lucian Vasilescu, Seful Sectiei de Dezintoxicare de la Spitalul Obregia.

Cu toate acestea, nu avem inca o statistica exacta a celor care si-au pierdut viata din cauza unor substante pe care le gasesti la tot pasul. Nu exista nici studii, nici propuneri si cu atat mai putin solutii. Doar in cateva orase autoritatile locale au interzis magazinele de etnobotanice, insa sunt cazurile izolate asa ca afacerile mortale continua nestingherite.

In Romania sunt in acest moment peste 400 de magazine de vise. Au mii de clienti, majoritatea copii de 15-16 ani.

Cum nu exista teste si studii si nu exista tratament, toata lumea spera ca autoritatile sa faca ceva. Acestea se spala insa pe maini. Sunt cunoscute aproape 7.000 de specii de plante si substante de sinteza cu efect halucinogen, adica este imposibil de controlat fenomenul. Altii au reusit, insa. Au interzis produsele preparate, nu plantele in sine.


VIDEO PROTVPLUS.RO