"Marfa alba", un nou drog, ucide bucurestenii. Cate doi pe saptamana!

Ultima actualizare: 02-11-2012 02:55

De la inceputul acestui an, in fiecare saptamana, au murit cel putin doi bucuresteni din cauza drogurilor. Situatia este grava, numarul victimelor fiind de trei ori mai mare decat in ultimii ani.

Cauza acestor decese este cel putin la fel de ingrijoratoare: un nou drog aparut pe piata. Substanta, puternica si periculoasa, este in acelasi timp si extrem de greu de depistat.

"S-a incuiat in baie si am auzit zgomot ca a cazut din picioare, a trebuit sa chem un vecin sa-l scoatem din baie, sa desfaca geamul, sa descuiem. Am chemat imediat salvarea, au incercat vreo doua ore sa-l resusciteze, el deja avea probleme la inima, la plamani si asta deja i-a fost fatal..." Acestea sunt vorbele unei mame care recunoaste ca si-a scapat baiatul din mana, pentru ca in final sa il si piarda.

Fiul ei avea 23 de ani cand s-a stins si era dependent de droguri de la o varsta si mai frageda, de la 15 ani. De copil a cazut in capcana traficantilor din Ferentari.

"I-a intalnit pe unii, i-au spus ca il fac sa se simta bine, i-au injectat heroina si a ajuns dependent... am aflat dupa nu stiu cati ani, ca au inceput sa-mi dispara din casa lucruri, bani, se imprumuta, au venit camatari, ne amenintau. O data chiar l-au si batut si ne-a fost mila de el”, a povestit mama victimei.

Saptamana trecuta si-a facut ultima doza. Cel mai probabil, a incercat "marfa alba", o substanta abia intrata pe strazi. Cunoscatorii stiu foarte bine cat este de periculoasa.

Unul dintre consumatorii de droguri a povestit pentru Pro TV cat de periculoasa este noua substanta: "La tarie este ok, nu provoaca dependenta atat de mare, dar in schimb face rau corpului. Daca nu ai un corp destul de rezistent si ai probleme cu inima sau cu ficatul... ti le doboara."

Nu doboara, ci te ucide de-a dreptul. Doisprezece tineri au murit de supradoza in doar 40 de zile. Doctorul Dan Dermengiu, de la Institutul National Medico-Legal, s-a aratat uimit de efectele drogului ucigas: "Arata o explozie practic… daca n-o fi o coincidenta nemaivazuta ca in mai putin de o luna de zile sa ai victime cat in 3-4 luni in anii trecuti.”

Specialistii vorbesc si despre amestecuri fatale intre stupefiante si zeci de medicamente. Cei care au ajuns pe mesele de autopsie erau pur si simplu niste farmacii ambulante. Doctorul Gabriel Gorun, de la INML: "Este foarte probabil ca la noi, in momentul de fata, sa fie o combinatie a celor doua - un trend de consum care implica asocierea mai multor tipuri de substante psiho-active, respectiv aparitia unor doze de strada de calitate foarte foarte proasta, care pe langa substante psiho-active implica si substante care sunt vatamatoare ele insele".

Grav este ca anumite substante nu pot fi identificate in organism, asa ca medicii legisti nu au mereu raspunsuri. Este si cazul drogului lichid.

Consumatorii spun ca substanta poate fi adusa si intr-un bidon de apa, ca sa treaca granita fara probleme. “Da, normal, poate fi adus in orice, modalitatea de aducere e foarte simpla, pretul e la fel, 400-500.000 doza. Nu reusesc sa identifice substanta si este mult mai usor de adus pentru ca nu este pe masa lor chimica, nu stiu formula."

Si daca nu-i stiu formula nu-i pot afla nici antidotul, iar asta inseamna ca "moartea alba" este de fapt… moarte curata.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO