In sfarsit semne bune pe piata muncii: companiile reincep angajarile

Ultima actualizare: 19-10-2012 00:46

Un studiu publicat marti arata ca, pentru prima oara dupa un an si trei luni, numarul firmelor care au nevoie de personal este mai mare ca numarul societatilor care fac concedieri.

Tendinta este confirmata si de faptul ca in luna mai somerii s-au imputinat cu peste 36.000. Astfel, pentru a doua luna consecutiv rata somajului scade in Romania: numarul somerilor a ajuns la circa 700.000.

Datele studiului arata ca la privat, intr-o companie din cinci, directorii au de gand sa aduca oameni noi, in timp ce doar 19%  anticipeaza disponibilizari.

Pe de alta parte, un lucru imbucurator este ca peste jumatate dintre cei chestionati spun ca nu-si modifica numarul actual al angajatilor. Adica nu fac angajari, dar nici nu dau afara. Asta inseamna un semn de echilibru pe piata muncii.

Daca ar fi sa ne raportam la regiunile Romaniei, cei mai multi patroni care au nevoie de forta de munca sunt in centrul tarii. Cinci firme private din judetul Timis, care produc componente pentru masini, au angajat peste 2100 de oameni. Este vorba despre un salt fata de luna aprilie.

Practic, peste 700 de romani si-au gasit un loc de munca in aceste vremuri incerte.

Din pacate insa, domeniul constructiilor ramane la pamant. Datele studiului arata ca pentru trimestrul III al acestui an patronii vor da afara cam 3% dintre muncitori.

In momentul de fata este nevoie de oameni in agricultura, industria prelucratoare si extractiva, dar si in comert. Vor ramane pe loc salariatii din finante, hoteluri si restaurante. In schimb, sunt pe cale sa isi faca bagajele multi din companiile de apa, gaz si energie.

Daca sunteti din Alba, Sibiu, Brasov sau din orasele din zona de sud-est aveti cele mai mari sanse sa va gasiti usor un loc de munca.

Studiul a fost realizat de compania Manpower, pe un esantion de 751 de manageri din toata tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO