Mii de credinciosi si sute de preoti au participat la pelerinajul de Florii din Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Mii de credinciosi si sute de preoti au participat, sambata, la pelerinajul de Florii din Capitala. Cu aceasta ocazie a fost oficiata prima slujba la locul unde se construieste Catedrala Mantuirii Neamului.

Aproximativ 3.000 de credinciosi, dar si in jur de 700 de preoti s-au adunat, sambata, in jurul platformei de beton, inalta de patru metri, ce constituie nivelul zero al Catedralei Mantuirii Neamului, pentru a asista la slujba ce a precedat pelerinajul de Florii catre Patriarhie.

Pe aceasta platforma, a fost improvizat un altar, de unde au slujit Patriarhul Daniel si episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor Varsanufie Prahoveanul, inconjurati de un sobor de 12 preoti si diaconi.

Doua cruci mari din crizanteme albe, cu postament din crengi de brad, au fost puse de-o parte si de alta a altarului improvizat. Multimea de credinciosi a venit cu ramuri de salcie si finic, cu flori si, cativa, cu icoane, spre a fi sfintite.

Oamenii au inceput sa se adune inca de pe la ora 14.00, adapostindu-se de soarele dogoritor, care au apucat, pe sub copaci.  "Sunt de acord cu aceasta constructie, pentru ca eu am credinta in Dumnezeu, si nu in preoti. Chiar daca vorbim probabil de o suma foarte mare, aceasta constructie este facuta sa dureze, si, pentru noi oamenii saraci, care nu il avem decat pe Dumnezeu, catedrala reprezinta speranta, mai ales ca este facuta sa dureze poate sute de ani de acum inainte", a spus o femeie.

Citește și
mesteri populari
Targuri de Florii in Capitala. De unde puteti lua podoabe lucrate manual si mancaruri traditionale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O alta enoriasa considera, de asemenea, ca "este bine pentru poporul roman ca se construieste o casa a lui Dumnezeu deosebita", argumentand ca "romanii sunt recunoscuti drept un popor credincios care traieste dupa traditiile credintei ortodoxe".

Cu toate acestea, femeia a criticat opulenta pe care o afiseaza uneori clerul. "Noi, ortodocsii, murim de foame, si ei traiesc in lux, fara sa le pese ca au depus un juramant al saraciei. De-aia multi dintre noi, credinciosii, ne ducem in creierii muntilor, pe la pustnici", a spus aceasta.

Dupa slujba, Patriarhul Daniel a rostit rugaciunea de multumire pentru lucrarile realizate la infrastructura viitoarei catedrale: 16 metri de constructie in pamant si patru de la nivelul solului, din noiembrie 2010.

Alte multumiri, de aceasta data pentru donatiile pentru Catedrala, au fost exprimate la slujba de la Patriarhie, dupa pelerinaj. Astfel, Patriarhul Daniel a multumit, printre altele, primariilor sectoarelor 1, 2, 3, 5 si 6, punctand apoi ca Primaria Sectorului 4 nu a donat pana acum nimic, dar "are sansa s-o faca".

"Am vrut sa fim acolo sa vada oamenii unde am ajuns cu lucrarile. Poate pana acum nu au dat bani pentru ca nu se vedea lucrarea. Acum pot da, pentru ca se vede", a mai spus PF Daniel, legat de oficierea primei slujbe in locul unde se va inalta Catedrala Mantuirii.

Pelerinajul pana la Patriarhie a fost deschis de toaca, urmata de steaguri bisericesti si Sfanta Cruce, de diaconii cu cadelnite, de preotii impartiti pe protoieriile din Bucuresti si Ilfov, preotii de caritate din Bucuresti, dar si consilierii si vicarii eparhiali si patriarhali.

In continuarea procesiunii - icoana de mari dimensiuni simbolizand Intrarea Domnului in Ierusalim, pe care anul acesta a adus-o spre sfintire Protoieria Ilfov Sud a fost purtata pe umeri de catre clerici.

Parintele Varsanufie Prahoveanul, a condus procesiunea, pasind in urma icoanei si fiind urmat de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti, elevii seminaristi si miile de credinciosi cu ramuri de salcie si finic si flori in maini. La Patriarhie, PF Daniel i-a intampinat in alte haine, de culoare verde, explicand ca acestea i-au fost daruite de patriarhul Basarabiei.

El a mai oficiat o scurta slujba, sfintind icoana Intrarii Domnului in Ierusalim, dar si icoanele aduse de enoriasi si mai multe iconite mici pe care pelerinii sa le poata duce acasa. "Iconitele au fost sfintite aici. Nu trebuie luate de preoti sa le dea celor care nu au fost la pelerinaj, ci doar celor prezenti", le-a indicat PF Daniel clericilor care au impartit iconitele.

Intreaga manifestare s-a desfasurat fara incidente, pelerinii deplasandu-se in ordine si nefiind perturbati nici de cersetori, nici de vanzatori ambulanti, obisnuiti ai acestor evenimente, care, de acesta data, nu si-au facut aparitia.

Constructia Catedralei Neamului a ajuns la nivelul zero

Timp de o ora si jumatate sute de enoriasi si preoti au ascultat slujba oficiata chiar de patriarhul Daniel de pe platforma Catedralei Neamului. Oamenii au admirat si constructia ajunsa pana acum la nivelul zero si care va avea 120 de metri inaltime.

De altfel, dupa ceremonia de sfintire a ramurilor, Patriarhul Daniel a citit o rugaciune de multumire pentru lucrarile ce s-au facut pana acum la Catedrala. De la ora 17, un sobor de preoti a deschis drumul pentru miile de credinciosi care au pornit intr-o procesiune spre Palatul Patriarhal. In tot acest timp, o artera de circulatie a fost blocata.

La Iasi, aproape 1000 de credinciosi au mers pe jos prin centrul orasului in procesiunea de Florii. 100 de copii au cantat in cor tot drumul. Acest eveniment din Sambata lui Lazar aduce aminte de intrarea triumfala a lui Isus in cetatea Ierusalimului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Pelerinaj, azi, la Catedrala Neamului. Cum va arata gigantul vizibil din orice colt al Capitalei
Pelerinaj, azi, la Catedrala Neamului. Cum va arata gigantul vizibil din orice colt al Capitalei

Catedrala Neamului promite sa fie un gigant vizibil din orice colt al Bucurestiului. Muncitorii au excavat deja 100.000 de metri cubi de pe santier, iar jumatate din materialele de constructie au fost folosite.

Targuri de Florii in Capitala. De unde puteti lua podoabe lucrate manual si mancaruri traditionale
Targuri de Florii in Capitala. De unde puteti lua podoabe lucrate manual si mancaruri traditionale

Podoabe lucrate manual, produse culinare specifice sarbatorilor, oua incondeiate si aranajamente florale, ateliere creative si spectacole de muzica si teatru vor fi prezentate la Targul "Traditii si Flori de Sarbatori", de vineri, in Parcul Cismigiu.

Targ de Florii la Muzeul National al Taranului Roman, 26 – 28 aprilie 2013
Targ de Florii la Muzeul National al Taranului Roman, 26 – 28 aprilie 2013

Si in acest an, de Florii, Muzeul Taranului isi asteapta mesterii din toate zonele tarii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.