Iași este cel mai tânăr județ din România, Teleorman- cel mai bătrân. Vârsta medie a românilor este 42,3 ani

Ultima actualizare: 16-01-2022 10:59
Iași este cel mai tânăr județ din România, Teleorman- cel mai bătrân. Vârsta medie a românilor este 42,3 ani
Getty

Cel mai tânăr județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai bătrân este Teleorman, cu o vârstă medie de 47 de ani. Doar două județe au sub 40 de ani, într-o țară în care vârsta medie este de 42,3 ani.

 

Situația din România se deteriorează dramatic, iar în prezent doar două județe- Iași și Ilfov- au sub 40 de ani, într-o țară în care vârsta medie a locuitorilor ajuns la 42,3 ani, scrie Hotnews, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Astfel, vârsta medie din Iași, cel mai tânăr județ din România, este de 39,1 ani, în timp ce în Ilfov se situează la 39,6 ani. În jur 40 de ani mai sunt doar Suceava (40,1 ani), Bistrița- Năsăud și Satu Mare (40,8 ani) și Sibiu (40,9 ani).

Cel mai bătrân județ este Teleorman, cu o vârstă medie a locuitorilor de 46,8 ani, urmat de Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara, Mehedinți și Buzău (44,5 ani).

Cu 42 de ani, București se află imediat sub media națională de vârstă, de 42,3 ani.

Clujul a îmbătrânit 7 ani în ultimele 6 cicluri electorale

România îmbătrânește într-un ritm accelerat, iar diferențele dintre județe devin deja uriașe. Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent, iar nevoia de creștere a taxelor devine evidentă.

Peste jumătate din județe îmbătrânesc cu o viteză mai mare decât media pe țară, iar centre universitare cum e Clujul suferă de îmbătrânire- vârsta medie urcând de la puțin peste 35 de ani în urmă cu 6 cicluri electorale la aproape 42 de ani.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO