Ia romaneasca inclusa de Google alaturi de rochia neagra a lui Coco Chanel in cea mai mare expozitie virtuala dedicata modei


Ultimul update: Luni 12 Iunie 2017 06:54
Data publicarii: Vineri 09 Iunie 2017 20:19
Categorie: Stiri Sociale

Ce au in comun celebra rochie neagra a lui Coco Chanel, tocurile lui Marilyn Monroe si ia romaneasca?

Toate aceste obiecte vestimentare pot fi admirate, impreuna, in cadrul celei mai mari expozitii virtuale dedicate modei, realizata de Google si 180 de institutii de cultura din lume, printre care si Muzeul Taranului Roman. Portul romanesc are o sectiune speciala, unde pot fi admirate cele mai autentice haine taranesti.

Portul traditional romanesc sta alaturi de marii designeri precum Alexander McQueen sau Carl Lagerfeld. Colectia "Haina Taraneasca" este rezultatul colaborarii dintre Google si Muzeul Taranului Roman, inceputa inca din 2014. Sunt 27 de obiecte vechi vestimentare care nu pot fi admirate decat in mediul virtual pentru ca expozitia reala este inchisa.

Liliana Passima, director Muzeul Taranului Roman: "Taranca romanca prin minunatele inchipuri ale iilor taranesti si ale scotumului taranesc a reusit sa aiba aceeasi privire creativa in care tipul acesta de mestesug si arta da dovada unei stiinte inca neepuizate"

Din in sau borangic, cusuta manual, veche sau reinventata, ia romaneasca a trecut de mult granitele tarii iar in ultimii ani a devenit celebra inclusiv in colectiile marilor case de moda. Frumoasa Madalina Ghenea a facut senzatie in 2015, la Cannes, cu o ie care a costat 1500 de euro.

Expozitia virtuala de cultura vestimentara ne ofera o calatorie in timp si peste 4 sute de expozitii virtuale. Cu ajutorul tehnologiei, putem ajunge in cateva minute de la matasea ce a dat numele unei rute comerciale, acum 2 mii de ani, la povestea blugilor, de exemplu. Ne invartim 360 de grade si descoperim muzee ale modei din intreaga lume sau privim colectii de moda de acum 20 de ani.

Piese de vestimentatie care au influentat generatii intregi precum rochia neagra a lui Coco Chanel sau tocurile lui Marilyn Monroe sunt readuse in prim plan prin realitatea virtuala, alaturi de personaje precum Audrey Hepburn sau Christian Dior. Spre deosebire de o expozitie reala, cea virtuala - care a strans peste 30.000 de imagini - va fi deschisa permanent.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO