Fragmente din scheletul unui ANIMAL de talie mare au fost descoperite la Timisoara: "Nu e cal sau bovina". FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Fragmente din scheletul unui animal de talie mare au fost descoperite in Piata Unirii din Timisoara, unde au loc lucrari pentru reabilitarea centrului istoric.

Ramasitele dateaza cel mai probabil din secolul al XVI-lea. Arheologul Dragos Diaconescu de la Muzeul Banatului, care desfasoara cercetari pe santierul din Piata Unirii din Timisoara, a declarat ca au fost gasite oasele unui animal de talie mare, "in mod cert" o camila, adaugand insa ca specialistii vor trebui sa se pronunte cu certitudine asupra acestui lucru.

"Au fost gasite craniul, o parte din gat si osul bazinului unui erbivor de talie mare, care nu e cal sau bovina, in mod cert e camila. Nu suntem arheo-zoologi asa ca determinarea va fi facuta de un arheo-zoolog. Oasele se pare ca au fost aruncate intr-o groapa si dateaza din perioada turceasca, cel mai probabil de la sfarsitul secolului al XVI-lea", a declarat arheologul Dragos Diaconescu.

Tot in Piata Unirii din Timisoara, in cadrul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric, au fost descoperite, in luna februarie, portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic.

Citește și
craniu, Alsacia
Craniul "de extraterestru", descoperit intr-un mormant din Franta. Cine era de fapt femeia
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii. La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.

In cadrul lucrarilor, au mai fost descoperite, in Piata Libertatii, obiecte din perioada ocupatiei otomane, peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare si postamentul unei statui. In Piata Sfantul Gheorghe, s-au descoperit zidurile unei moschei construite dupa anul 1552 si ale Bisericii Sfantul Gheorghe, construita dupa anul 1754, precum si un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.

In Piata Tarcului, in fata Palatului Dicasterial in care functioneaza instantele din Timis, au fost descoperite zidurile unei cladiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cimitir otoman, descoperit in Piata Sfantul Gheorghe.
Cimitir otoman, descoperit in Piata Sfantul Gheorghe. "Se lucreaza la cercetarea scheletelor". FOTO!

 Incet incet, istoria incepe sa iasa la suprafata, la Timisoara. Dupa ce, in urma cu cateva zile, au fost descoperite zidurile a doua biserici, marti, muncitorii care lucreaza la reabilitarea centrului vechi, au scos la iveala si un cimitir otoman.

Craniul
Craniul "de extraterestru", descoperit intr-un mormant din Franta. Cine era de fapt femeia

Scheletul unei femei din aristocratia de-acum peste 1000 de ani a fost descoperit in Franta. Forma craniului este cea care a starnit cele mai multe comentarii.

Sarcofag din secolul al III- lea descoperit de arheologii din Alba
Sarcofag din secolul al III- lea descoperit de arheologii din Alba

La sase luni de cand arheologii au descoperit ruinele unui oras roman langa Alba Iulia, iata ca acum au gasit si un sarcofag cu un schelet uman inauntru care dateaza, cred ei, din secolul al treilea.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.