Faina si zaharul primite de la UE pentru cei nevoiasi zac in depozite

05-02-2010 00:00


Si-n vremuri grele ne batem joc de programele cu fonduri europene. Mii de tone de faina si zahar primite de la Uniune pentru cei mai nevoiasi zac nedistribuite in toata tara.

Statul incearca acum sa scape de ele, dar nu face decat sa-i invrajbeasca pe oameni. Sunt acceptati mai nou si somerii cu indemnizatii mari, nu si pensionarii cu venituri mai mari de 400 de lei. Cum de ce? Primii sunt toti in putere si pot merge personal sa le ridice.

Uniunea a spus ca ne ajuta anual cu stocuri comunitare si a lasat statul roman sa decida cine si cum beneficiaza de ele. In 2009 s-a facut o lista nationala, cu aproape 3 milioane de oameni: pensionarii cu venit mai mic de 400 de lei lunar, persoanele cu handicap, cei cu venit minim garantat si doar somerii care n-au primit indemnizatie pana la 1 septembrie. Si inca o conditie: sa poata veni singuri sa le ridice.

In Bucuresti, s-au trimis 1100 de tone, pentru 90.000 de oameni. Cate 13 kg de faina si 5 de zahar fiecare.

Astfel, cu stocuri uriase pe cap si faina ce expira in aprilie, autoritatile s-au grabit sa gaseasca doritori. Si i-au gasit in somerii de pe listele suplimentare.

Batranii considera insa ca ajutoarele trebuie sa ajunga la oamenii intr-adevar nevoiasi.

Situatii similare si la Brasov sau Craiova. Oficialii din Ministerul Muncii, coordonatorul programului, n-au comentat ceea se intampla. Oricum in multe zone, programul a pornit cu probleme. La Popesti-Leordeni, in septembrie, stocurile nedistribuite ajungeau hrana sobolanilor.

VIDEO PROTVPLUS.RO