Etnobotanicele sunt interzise, dar degeaba.Tinerii le cumpara fara probleme si fac combinatii fatale

Ultima actualizare: 04-11-2012 07:25

Tinerii Romaniei sunt tot mai expusi si mai fragili in fata drogurilor. O spun cu ingrijorare medicii, care au descoperit ca dependentii fac, mai nou, combinatii fatale intre heroina si etno-botanice.

Iar de aici si pana la tulburari grave, ca paranoia sau schizofrenie, nu mai e mult.

Din pacate, nimeni nu e in stare sa opreasca acest fenomen periculos. Desi avem legislatie, care interzice magazinele de vise, vanzatorii de ierburi otravitoare sunt peste tot.

Bucuresti, Calea 13 Septembrie. Cel care ne indruma inspre magazinul de vise este chiar paznicul unui complex comercial, gard in gard cu Scoala 115 din Capitala. Omul pare sa stie bine lectia si ii trimite pe clienti la un magazin colantat cu baloane si floricele, lipit de un Plafar. Apasam butonul soneriei, ni se deschide geamul, iar o voce ne confirma ca acolo se vind etnobotanice.

Asadar comertul se desfasoara in vazul lumii. Intr-o singura ora, vanzatorul de vise identificat de noi a avut cel putin 15 clienti, toti foarte tineri. Omul pretinde de fatada ca vinde ingrasaminte pentru flori, asa ca nimeni nu poate sa-i faca nimic, nici macar politia.

Un alt magazin e in Ferentari, ascuns in spatele unui service auto, care acum cateva luni vindea etnobotanice cu 15-20 de lei plicul. O patrula de politie le-a stricat patronilor ploile. Iar pe toxicomani aproape ca i-a bagat in sevraj.

Desi a trecut un an de cand autoritatile au declarat razboi magazinelor de vise, in Romania, doar cine nu vrea nu cumpara ierburi otravite. Se vand dupa paravanul unor afaceri aparent legale, cum ar fi ateliere auto, sali de jocuri sau florarii.

80% dintre toxicomanii care ajung in centrele specializate sunt consumatori de etnobotanice. Grav e ca pe multi dintre ei le combina cu marijuana sau chiar cu heroina, iar efectele sunt dezastruoase.

Legislatia actuala permite vanzarea de plante psihotrope abia dupa o lunga perioada de avizare, care poate dura 160 de zile. Nicio problema insa pentru traficanti, care gasesc infinite metode ca sa ramana in bransa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO