Dezbatere stirileprotv.ro: Esti de acord cu eliminarea examenelor de admitere la facultati?

Dată publicare: 24-06-2011 19:13
Dată actualizare: 07-11-2012 11:06


"Intra cine vrea, iese cine poate!". Este principiul dupa care se ghideaza universitatile de stat din Romania.

In prag de inscrieri, constatam ca mai bine de trei sferturi dintre facultati nu mai dau teste, ci ii primesc pe tineri pe baza notelor de la bacalaureat si a mediilor din liceu.

In timp ce rectorii sustin ca aplica un model occidental, in realitate lupta se da pentru studenti si implicit pentru banii pe care ii aduc institutiei.

Admiterea fara examen este intalnita in majoritatea universitatilor din Franta, Austria, Elvetia, Belgia ori Statele Unite.

Cristina este licentiata in biochimie la Colegiul Mount Holyoke din America, unde a intrat tot pe baza de dosar. Numai ca la americani dosarul nu contine doar note, ci si un CV cu activitatea scolara si extrascolara, cateva eseuri pe diferite teme si, cel mai important, recomandari de la profesorii din liceu. Pregatirea unui astfel de dosar dureaza chiar si un an.

"Examenul scris este intr-un fel miop. Nu vede decat un anumit aspect al personalitatii tale si s-ar putea sa fie aspectul care nu iti va da succes in colegiu si asta pentru ca aici colegiile sunt facute, intr-un anumit fel, sa exploateze calitatile pe care le ai", a povestit Cristina Ghenoiu, absolventa Colegiul Mount Holyok, SUA

Modelul se extinde si la noi. Academia de Studii Economice, de exemplu, a renuntat la examen pentru prima oara in acest an si l-a inlocuit cu un concurs de dosare. Adica intra cine are nota mai mare, calculata in functie de media de la bacalaureat si media anilor de liceu.

Teama de a ramane fara studenti face ca in aproape toate centrele universitare din tara singurele facultati care mai dau examen la admitere sa fie cele de medicina, drept, teologie sau actorie. Notele din liceu cantaresc greu.

Studentii riposteaza: inlocuirea admiterii cu dosare de inscriere face ca o nota mare nemeritata sa anuleze munca celor care au trudit pentru fiecare sutime.

Insa autonomia universitara garantata prin lege permite inlocuirea examenului cu dosarul.

Cum sa ajungi student la Harvard, cu dosar. Mentorat pentru succes


VIDEO PROTVPLUS.RO