Deținuții din penitenciarul Colibaşi, actori într-un proiect de reeducare prin artă. "M-a schimbat în bine”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 01 August 2018 17:18
Categorie: Stiri Sociale

Câţiva deţinuţi de la penitenciarul Colibaşi au devenit actori de teatru, în cadrul unui proiect de reeducare prin artă. Iar miercuri au făcut un spectacol de improvizaţie, în faţa colegilor de celule, care i-au aplaudat îndelung.

La fel de emoţionaţi ca artiștii-amatori au fost şi îndrumătorii lor, câţiva actori tineri, care au avut iniţiativa întregului proiect.

Eu compun în cameră, unde sunt arestat, compun versuri şi mă face să ies din cotidianul ăla al deprimării ăleia continue, care e atmosfera care e acolo", spune un deținut.

Ideea le-a venit actorilor de la asociaţia de teatru independent TAM-TAM - în urma unui spectacol de stand-up comedy pe care l-au susţinut în penitenciarul Bacău. Au văzut o sclipire în ochii deţinuţilor şi s-au gândit să îi atragă pe scenă, pentru a le arăta că pot fi şi altceva decât nişte condamnaţi de drept comun.

"Sunt nişte actori foarte disciplinaţi, înţeleg foarte bine lucrurile şi la mulţi dintre ei am depistat aptitudini reale", spune Andrei Sever, actor asociaţia TAM -- TAM și organizator al proiectului.

"N-am venit cu idei preconcepute, i-am tratat ca pe egalii mei şi am învăţat foarte mult din experienţa asta. E foarte diferit să lucrezi cu nişte oameni izolaţi, cu nişte oameni închişi, erau ca o carapace foarte greu de străpuns", a transmis Iulian Sfircea, actor TAM-TAM.

Un tânăr de 30 de ani sta de un deceniu în puşcărie, pentru tâlhărie şi trafic de droguri. Teatrul l-a făcut acum să simtă că viaţa lui este importantă.

"Este un proiect şi psihologic, mintal, care ne ajută, ne-a scos din rutina de zi cu zi a penitenciarului, ne-a învăţat ceva nou. Pe noi ne-a învăţat cine suntem noi cu adevărat", a spus Marius Popescu.

Iar un deţinut condamnat pentru omor, care se afla după gratii de 12 ani, a descoperit că îşi poate croi un destin, după eliberare.

"M-a schimbat în bine, că am văzut că poţi să fii şi alt om, chiar dacă şi poţi să faci alte lucruri şi dacă nu le-ai făcut, e ceva nou şi plăcut, frumos", spune Emil Dina.

La sfârşit, tinerii actori şi-au luat rămas bun de la deţinuţii cu care au făcut cursuri şi şi-au promis să se revadă la spectaole, în libertate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO