Romanii, "izolati" de caldura. Erorile din cauza carora multi ar putea tremura de frig iarna asta

Dată publicare: 13-12-2013 20:32
Dată actualizare: 16-12-2013 06:54


Foarte multi dintre romanii care au renuntat la vechile ferestre cu tamplarie de lemn isi plang acum in pumni.

Potrivit unui studiu recent, o fereastra termopan din trei este prost montata sau de slaba calitate. Asa se face ca in aceasta perioada oamenii tremura in case. Si cum necazul unora e bucuria altora, incasarile celor care repara termopane sunt duble fata de o luna obisnuita.

Cele mai multe reclamatii vin de la locatarii blocurilor reabilitate prost, dar pe banii statului.

Locatarii unui bloc din Sectorul 2 se plang atat de calitatea ferestrelor termopan, cat si de modul in care au fost montate. Sa luam ca exemplu acel apartament si sa vedem ce ne arata camera de termoviziune.

Petele albastru deschis sunt, de fapt, punctele prin care acea locuinta pierde caldura. Se intampla atat din cauza lucrarilor de montare a geamurilor, prost executate, cat si din cauza termoizolatiei care nu a fost facuta corect, spun expertii.

Ne-am mutat in interiorul apartamentului. Haideti sa vedem ce ne arata camera de termoviziune aici.

In imagini se poate observa cum temperatura scade pe masura ce ne apropiem de geamuri. Ajunge chiar la 15 grade Celsius in punctul unde aerul rece patrunde in apartament. petele de albastru confirma si din interior proasta izolatie.

"Cand sufla vantul foarte puternic, pur si simplu se misca perdeaua. Cand ploua, mi se scurge apa... imi intra apa pe pervaz, trebuie sa stau cu ligheanul jos sa nu ajunga apa pe parchet. Am continuat sa gasesc solutii: carpe la geam, aceste plasticuri izolante", spune Codruta, proprietarul apartamentului.

Pana sa rezolve primaria sesizarile, iata care e cauza:

"Termopane de proasta calitate, montate prost, s-au schimbat vreo 5 sau 6 randuri de meseriasi", explica Ion Ionescu, presedintele blocului.

Si iata care sint si solutiile. Sandu Popescu, arhitect, explica: 

"Masuratoarea sa fie foarte precisa pe conturul tamplariei sa avem doar 5 mm liber intre marginea tamplariei si perete pe absolut toate laturile. Orice dimensiune mai mare duce la pierderi mari de cladura si la etansarea grea a tamplarilor. Amplasarea ferestrei trebuie facuta la 10 cm grosimea peretelui spre interiorul casei, indiferent de dorinta gospodinelor de a-si pune flori pe pervaz. Tamplaria trebuie prinsa in suruburi pe toate cele 4 laturi. Daca o lasam prinsa doar in spuma e o greseala."

Si cum ce lucreaza unii prost trebuie sa repare altii....

Costurile pot ajunge la 20% din investitia initiala, in cazul in care se poate remedia problema

Potrivit datelor dintre piata, 30% dintre cei carora le-au fost montate geamuri termoizolante se confrunta cu defectiuni. Chiar si ceilalti sa tina cont ca pana si ferestrele termopan de cea mai buna calitate au o perioada de garantie de cel mult 10 ani.

Citeste si:

A doua uzina auto din Romania si-a inchis portile. Ce se va intampla cu angajatii in urmatoarele zile

Tara unde sampania a devenit bautura "la ordinea zilei". Nu e Franta, nici Emiratele Arabe

Cea mai mare ambitie a japonezilor. Cum vor sa faca bani de pe urma lunii

 

Consuma produse 100% romanesti si ajuta micile business-uri sa creasca! Vezi aici oferta din Saptamana Romaneasca ---> saptamanaromaneasca.stirileprotv.ro/producatori.php


VIDEO PROTVPLUS.RO