CE ne-a prins din nou cu temele nefacute. Romania nu a atras fonduri europene

01-07-2011 18:06


Comisia Europeana i-a prins pe guvernanti cu temele nefacute si-i trage de urechi. Ministrii n-au fost harnici si n-au atras fonduri europene, adica bani pe care Uniunea ni-i da gratuit, ca sa ne modernizam.

Dar cine sa-i ceara si sa intocmeasca si proiecte viabile pentru ei? Presedintele Jose Manuel Barroso i-a trimis premierului o scrisoare in care-si arata ingrijorarea. In acelasi timp, joi a expirat si termenul pentru evaluarea membrilor cabinetului, tot pe aceasta tema.

De vineri, cei care stau prost la acest capitol ar trebui sa plece din guvern, asa cum avertiza presedintele Traian Basescu, atunci cand a avansat data de 30 iunie.

Scrisoarea sosita de la Bruxelles trage concluzii deloc favorabile.

"Comisia ramane foarte ingrijorata cu privire la absorbtia financiara foarte scazuta a fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins abia 3%. O foarte mica imbunatatire de la precedentul de 2% indicat in scrisoarea mea precedenta", se arata in scrisoarea lui Jose Manuel Barroso catre Emil Boc.

"E important ca pentru perioada urmatoare, cand Romania va avea sume de bani mai importante decat in perioada actuala si pentru dezvoltare regionala si pentru agricultura si dezvoltare rurala, sa-si stabileasca deja de pe acum obiectivele. E nevoie de o abordare strategica pe termen lung, dar nu doar pe hartie, ci asumata politic, de toate partidele de pe scena politica", a spus Dacian Ciolos, comisar european pe Agricultura.

Termenul dat de Seful Statului, pana la care ministrii aveau timp sa mai atraga fonduri europene a expirat joi. Premierul a evitat sa spuna vor fi trasi la raspundere.

La capitolul atragere de fonduri, cel mai slab minister este cel al Transporturilor, condus de Anca Boagiu. Nici seful de la Interne, Traian Igas, nu sta foarte bine.

Ministrul Mediului nu sta nici el pe roze, dar are o explicatie.

"In ceea ce priveste absorbtia, care este atributul si responsabilitatea autoritatilor locale, asa este, din pacate nu stam foarte bine", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

VIDEO PROTVPLUS.RO