Câți bani a câștigat statul din taxa auto. Mulți șoferi nu și-au recuperat încă banii plătiți

23-05-2019 19:23

După ce România a fost somată de Comisia Europeană să restituie taxa auto încasată ilegal, mulţi şoferi încă aşteaptă banii.

Statul a dat înapoi doar jumătate din cele 7 miliarde de lei adunate în 10 ani. Totuşi, ministrul Finanţelor promite că în luna mai toţi şoferii vor primi taxele plătite înapoi, cu tot cu dobânzi.

Adina Pleșoianu aşteaptă de aproape un an să-şi recupereze banii din cinci taxe auto plătite.

Adina Pleșoianu: "Vreo 5.000 de lei, cam aşa"
Reporter: "V-aţi mai interesat pe la ANAF ce se întâmplă?"
Adina Pleșoianu: "Ne-am interesat, dar ne-au spus că încă nu se ştie încă, erau zvonuri că se pare că nu sunt bani să se dea înapoi, deci așteptăm''

În aceeaşi situaţie se află mulţi şoferi care aşteaptă să primească banii înapoi. Dar banii vin în tranșe mici. Ministrul a evitat să spună câte cereri s-au depus.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Alocam din fondul de rezervă 700 de milioane de lei pentru restituirea taxelor auto. Acoperă ce am primit ca solicitări de la ANAF până acum, vom face suplimentari chiar săptămâna viitoare"

Din 2007, când a fost introdusă, şi până în 2017, când a fost anulată, statul a strâns din taxa auto 7,2 miliarde de lei. Iar până acum a rambursat doar 3,5 miliarde de lei, suma care acoperă taxele plătite de peste 1 milion de şoferi.

De fapt, statul ar fi trebuit să returneze toţi banii din diferitele taxe auto încasate încă de acum două luni - termenul a fost însă prelungit prin ordonanţa de urgenţă, în decembrie anul trecut.

Teoretic, oamenii care au de recuperat taxa auto vor primi şi dobânda pentru fiecare zi în care banii au fost la dispoziţia statului. Cei care nu au depus la timp cererea de restituire a taxei mai pot spera să-şi recupereze banii în instanţă.

De exemplu, cineva care a achitat o taxă auto acum patru ani are de încasat suma respectivă plus dobânda acumulată în timp, adică în total 646 de lei.

Până acum, nu a fost o practică unitară a administraţiei fiscale - unii şoferi şi-au primit taxele înapoi cu tot cu dobândă, alţii o aşteaptă şi acum.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO