Boala Parkinson nu-i mai afecteaza doar pe varstnici

Ultima actualizare: 03-11-2012 20:34

Medicii vin cu acest diagnostic necrutator chiar si in cazul romanilor care au in jur de 40 de ani. Conteaza enorm daca duceti o viata dezordonata si sunteti mereu obositi.

In aceasta situatie nu ar strica sa faceti anual un examen neurologic.

Domnul Ciobanu Alexandru a aflat la 41 de ani ca are boala Parkinson. Au trecut de atunci 15 ani, iar fiecare zi din viata lui inseama medicamente la fiecare trei ore, un regim alimentar si ingrijire continua. Culmea este ca n-a fost omul exceselor. A avut o viata ordonata.

Boala Parkinson este o afectiune degenerativa care se instaleaza in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Creierul nu mai produce dopamina, o substanta chimica necesara coordonarii miscarilor, iar pacientii ajung sa nu poata merge, vorbi sau scrie.

30 de ani este varsta la care pot aparea cele mai usoare simptome ale Parkinsonului, spun specialistii. Insa dupa 50 de ani se accentueaza. De aceea este important un examen neurologic.

In Romania sunt 70.000 de bolnavi cu Parkinson, pentru care anual cheltuielile cu medicamentele pot trece de un miliard de euro. Dincolo de pastile, boala este tratata si prin implantarea unui electrod in creier, care costa 16.000 de euro.

Anul acesta, la Spitalul Universitar 10 bolnavi cu stadii grave ale maladiei au beneficiat de aceste interventii. Cateva zeci sunt pe lista de asteptare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO