Ati putea renunta o zi la fumat? Astazi este Ziua Nationala Fara Tutun

18-11-2010 00:00


Sunt mii de oameni cu vointa care incearca sa scape de acest viciu si cer ajutorul specialistilor de la Centrul pentru Renuntare la Fumat. Sunt insa multi si cei pe care viciul ii domina si ajung pe patul de spital, iar unii dintre ei raman infirmi.

Elisabeta Ola este din Targu Mures. A fumat 30 de ani si acest obicei i-a agravat o afectiune care ar putea sa o coste acum un picior. A fost diagnosticata cu o boala care afecteaza membrele si determina scaderea fluxului sanguin.

Prin aceeasi suferinta trec la spitalul din Targu Mures sute de pacienti. 99% dintre ei sunt fumatori.

Pentru a nu ajunge in acest stadiu, Emil, care fumeaza de aproape 20 de ani s-a inscris in Programul de Renuntare la Fumat.

"Daca in 2007 erau doar cateva cereri zilnice sau uneori chiar sporadic nu zilnic, acum avem pe lista de asteptare 2 500 de oameni care doresc sa se lase de fumat si sa primeasca acest tratament", spune Corina Marginean, medic primar pneumolog SCJ Mures.

Si la Iasi sunt foarte multe persoane care incearca sa renunte la acest viciu. Cei mai multi sunt barbati care fumau catre 3-4 pachete de tigari pe zi si care au cerut ajutor celor de la Spitalul de Recuperare.

Medicatia pentru renuntarea la fumat este gratuita, iar pacientii sunt monitorizati o data la doua saptamani. Potrivit unui studiu recent, 57% dintre fumatorii romani vor sa se lase de fumat, dar nu stiu ce sa faca exact pentru a scapa de acest viciu.

Esti fumator convins? Uite ce ii faci corpului tau

VIDEO PROTVPLUS.RO