Peste 500.000 de romani isi aniverseaza onomastica, duminica, de Sfintii Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua numelui cu ocazia sarbatorii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie). Potrivit statisticilor, peste 510.264 de romani isi aniverseaza duminica onomastica.

Dintre acestia 375.222 sunt barbati, iar 135.042 sunt femei.
Cele mai frecvente nume intalnite la barbati sunt Petru, Petre si Paul. Dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica, cele mai multe poarta numele de Paula, Petronela si Petruta.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Apostolii Petru si Pavel (Paul, la catolici) sunt sarbatoriti pe 29 iunie, zi denumita popular Sanpetru, ce marcheaza mijlocul verii agrare si sfarsitul celei de-a doua perioade importante de post dintre cele patru de peste an.

Sfantul Luca imparte cartea "Faptele Apostolilor" in functie de personalitatile si de contributia marilor apostoli Petru si Pavel, cei doi stalpi ai Bisericii crestine, care au propovaduit, prin lucrarea lor misionara, invatatura lui Hristos in lume.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sfantul Apostol Petru a propovaduit Evanghelia in Ierusalim, in Iudeea si in Antiohia, unde membrii bisericii s-au numit pentru prima data crestini, iar apoi in Pont, Galatia, Capadocia, Asia Mica si Bitinia.

Conform traditiei, Petru a ajuns la Roma, unde a format biserica de acolo. Sfantul Apostol Petru a sfarsit muceniceste in capitala Imperiului Roman, fiind rastignit cu capul in jos in timpul imparatului Nero, la 29 iunie, anul 67.

Pe locul unde a fost rastignit Sfantul Petru se afla astazi Bazilica San Pietro din Vatican. Sfantul Apostol Pavel, spre deosebire de Petru care s-a numarat printre cei care au petrecut alaturi de Mantuitor, s-a adaugat cetei apostolilor dupa Inaltarea Domnului la cer si Pogorarea Duhului Sfant.

Pe drumul Damascului, el a fost chemat la noua slujire a lui Hristos. Dupa Sfintele Evanghelii, Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona si frate mai mare al lui Andrei, cel dintai chemat de Domnul la lucrarea apostoliei.

El s-a numit Simon pana cand Mantuitorul i-a schimbat acest nume in Chefa sau Petru. Sfantul Apostol Pavel, supranumit "apostolul neamurilor" pentru ca a predicat Evanghelia mai ales paganilor, s-a nascut intr-o familie de iudei bogati in Tarsul Ciliciei, primind o educatie stralucita in scoala rabinului Gamaliel.

La inceput, Saul, caci asa fusese numit la nastere, a fost un adept infocat al legii mozaice si un dusman de moarte al crestinilor.

Este cunoscuta intamplarea petrecuta pe drumul Damascului, cand, plecat sa-i persecute pe crestini, Saul se intalneste cu Iisus cel inviat si se converteste la crestinism, devenind, cum spune Fericitul Augustin, "din lup, miel, din persecutor infocat, un vestitor neobosit al Evangheliei, invatator si apostol al popoarelor".

Pavel a propovaduit pe Hristos tuturor, strabatand in trei calatorii misionare toata Asia, Spania, Britania si Italia, infiintand comunitati crestine si hirotonisind episcopi, preoti si diaconi. Sfintiii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, in timpul prigoanei crestine declansate de Nero Biserica Ortodoxa ii cinsteste in mod special pe cei doi apostoli, randuind o perioada de post speciala.

Postul Sfintilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an (alaturi de cele ale Pastelui, Sfintei Maria si Craciunului). In vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, postul Sinpetrului are o durata variabila, in functie de data variabila a Pastilor.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt patronii penitenciarelor pentru ca amandoi au trecut prin lanturi si prin inchisori pentru cuvantul Evangheliei lui Hristos.

Ambii au fost eliberati in chip minunat de ingerul Domnului in urma rugaciunilor pe care ei le-au facut, la care se adaugau si rugaciunile intregii Biserici".

In traditia populara, Sanpetru apare fie ca personaj pamantean, fie ca divinitate celesta. In povestile si snoavele populare Sanpetru este un om obisnuit: se imbraca in straie taranesti, se ocupa cu agricultura, cresterea animalelor si, mai ales, cu pescuitul.

Fiind credincios, foarte harnic si bun sfetnic, Sanpetru este luat de Dumnezeu in cer unde ii incredinteaza portile si cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, fierbe grindina pentru a o marunti si a o face mai putin periculoasa.

Se crede ca, la marile sarbatori (Craciun, Anul Nou, Boboteaza, Mucenici, Sangeorz, Sanziene), Sanpetru poate fi vazut de pamanteni la miezul noptii, cand se deschide pentru o singura clipa cerul, stand la masa imparateasca in dreapta lui Dumnezeu.

Sanpetru este cel mai cunoscut "sfant" al calendarului popular. In unele zone, sarbatoarea era anuntata de anumite repere cosmice si terestre: aparitia licuricilor, amutitul cucului, rasaritul constelatiei Gainusei si altele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica marti, de Sfintii Constantin si Elena
Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica marti, de Sfintii Constantin si Elena

Peste 1,7 milioane de romani isi serbeaza onomastica marti, de Sarbatoarea Sfintilor Mari Imparati Constantin si Elena, dintre care peste un milion sunt femei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.