Agheasmă de la robinet. Un preot a sfințit apa lacului care alimentează zeci de localități

Dată publicare: 09-01-2018 17:06
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Controversă serioasă în Prahova și Dâmbovița, după ce un preot a sfințit de Bobotează apa lacului de acumulare Paltinu, care alimentează zeci de localități din zonă.

După ce a savârșit ritualul, părintele a anunțat că oamenii vor avea...agheasmă la robinet până pe 14 ianuarie.

Unii și-au dat seama, însă, că apa sfințită, cu puteri tămăduitoare, va fi folosită și la baie, ceea ce ar fi un păcat.

Superiorii preotului încearcă să explice că slujba a fost una obișnuită - o șfeștanie - și nu o sfințire mare a apei.

Preotul a fost invitat să țină slujba de Bobotează la stația de tratare de la Paltinu chiar de reprezentanții Apelor Române din Prahova. A răspuns chemării abia luni, pentru că pe 6 ianuarie era ocupat. Ritualul a avut însă efectul scontat.

Gheorghe Șopaltă, preot: ”Toate localitățile folosesc apă de aici. Vor bea apă sfințită, care se bea până pe data de 14 ianuarie și această apă este tămăduitoare de boli sufletești și trupești.”

La Moreni, în județul Dâmbovița, oraș alimentat cu apă de la stația din Prahova, localnicii nu mai știu ce să creadă după ce au auzit spusele preotului

Luca Preda, localnic: ”Eu cred că apa pe care o tragi la baie nu poate fi sfințită! E o manipulare făcută de acești reprezentanți ai religiei, numiți popi. Dacă dați drumul la robinet, aici apa este sfințită? Cum să fie sfințită? E apă normală, care a fost de când m-am născut eu, de 60 și ceva de ani...”

Gheorghe Călugărescu, localnic: ”Să te duci la mama naibii, la Paltinu, să sfințești acolo, ce e aia? E o prostie, nu e ceva serios!”

Elena Zangăr, localnic: ”Așa, se duce și sfințește Marea Negră! De ce nu o sfințește? Oceanul Pacific... Astea-s povești de adormit copiii... Astea-s minciunile preoților, mint și preoții mai mult ca noi!”.

Sunt însă și credincioși care au luat de bun ce a spus preotul.

Dan Goran, localnic: ”Nu mi se pare anormal că a fost sfințită apa de pe cursul răului Doftana, unde e barajul Paltinu, mă bucur, eu primesc apă de acolo.”

Olga Palde, localnică: Păi, dacă vine de acolo, este, na...
Reporter: Credeți, doamna?
Olga Palde: Păi, știu și eu.. e bine venită.
Reporter: Dar credeți în puterile ei miraculoase?
Olga Palde: Cred în Dumnezeu, în biserică, în preot.
Reporter: Dar în apa de la robinet, că e sfințită?
Olga Palde: Nu știu ce să zic...

Între timp, superiorii preotului analizează slujba și au cerut explicații.

Oficialii Protoieriei din Câmpina spun că părintele s-a răzgândit și susține că n-ar fi sfințit apa din barajul Paltinu, ci, în realitate, ar fi făcut doar o slujba de șfeștanie.

Conform credinței creștin ortodoxe, agheasma are puterea de a vindeca și de a alunga răul. Poate fi băută sau folosită în cantități mici la stropitul casei, grădinii și al animalelor.

Atunci când capătă un miros neplăcut, trebuie vărsată într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unei plante.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO