Bugetarii ar putea primi zi libera si pe 9 mai. Deputat PSD: "Una in plus nu reprezinta o problema"

Ultima actualizare: 02-03-2013 06:43

Cu putin noroc, romanii de la stat ar putea castiga inca o zi libera, daca si data de 9 mai va fi declarata "sarbatoare nationala, legala".

Initiativa ii apartine deputatului PSD Bogdan Diaconu, care doreste ca ziua sa fie cinstita si in Parlament.

Anul acesta se implinesc 136 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a Romaniei si tot atunci este sarbatorita si Ziua Europei.

In 9 mai 1877, Adunarea Deputatilor constata intr-o sedinta extraordinara starea de razboi cu Imperiul Otoman. In aceeasi zi, demnitarii vremii voteaza motiunea prin care era proclamata "independenta absoluta a Romaniei". Mihail Kogalniceanu, Ministrul Afacerilor Straine de atunci, exclama: "Suntem independenti, suntem o natiune de sine statatoare!".

La aproape 136 de ani distanta, un deputat vrea ca 9 mai sa fie
Zi Nationala Legala.

"Cred ca una in plus, mai ales de importanta independentei Romaniei nu este o problema pentru productivitatea muncii in Romania", spune Bogdan Diaconu, deputat PSD.

In total, romanii au 12 sarbatori legale, in care oficial nu lucreaza. In 2013, doar opt cad in cursul saptamanii.

Proiectul inaintat de deputatul PSD presupune ca ziua de 9 mai sa fie marcata printr-o sedinta solemna a Parlamentului si o zi a portilor deschise.

"Daca vine aceasta propunere, eu cred ca vom fi de acord cu ea", a declarat Haralambie Vochitoiu, senator PPDD.

La nivel european, Romania nu este campioana zilelor scutite de munca. Franta, de exemplu, are 40, Austria, 38, Spania, 36, iar Ungaria, 17.

In urma cu o saptamana, asociatiile din turism propuneau Guvernului prelungirea vacantei de 1 mai pana la Pastele Ortodox.

Oficialii nu au luat inca, o decizie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO