Vicepreşedintele ARPID, despre criza imunoglobulinei: ”Ping-pong cu vieţile pacienţilor”

17-02-2018 20:09

otilia stanga

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare (ARPID), Otilia Stângă, vorbeşte, într-un mesaj pe Facebook, despre criza imunoglobulinei, apreciind că dozele care vor veni în lunile următoare sunt ”praf în ochi”.

Ea atrage atenţia că, din iulie, nu există ”niciun contract semnat, niciun angajament ferm”, discuţile dintre producători şi stat fiind ”ping-pong cu vieţile pacienţilor”. ”Ce nu trebuie să uite autorităţile române şi companiile producătoare: că nu negociază taxe şi preţuri, ci negociază vieţi”, spune Stângă.

Otilia Stângă a postat, sâmbătă, un mesaj pe Facebook, intitulat ”Jurnal de pacient”, în care vorbeşte despre faptul că fiica sa, Maia, are deja 208 zile fără tratament cu imunoglobulină.

Da, ştiu, vom primi săptămâna viitoare o tură de imunoglobulină. Da, IG Vena, din aia de care are Maia nevoie. Ştiţi cum se numeşte asta? Praf in ochi, atât cât să ne facă să pornim numărătoarea zilelor de la 0. Au intrat 1.600 de flacoane de imunoglobulină săptămâna trecută, depozitele Unifarm sunt deja goale. Mai intră nişte flacoane, nu ştim din care, la sfârşit de martie (în traducere liberă, probabil, că ajung în venele pacienţilor pe la jumătatea lui aprilie). Mai există promisiuni pentru prima jumătate a anului, cantităţi de avarie, cât să nu se zică că nu primim nimic. Apoi, din iulie, potopul. Nimic. Niente. Nada. Niciun contract semnat, niciun angajament ferm, poate niscaiva promisiuni vagi, uşor de încălcat”, scrie vicepreşedintele ARPID, pe Facebook.

Potrivit acesteia, autorităţile dau vina pe companii că au suspendat taxa de clawback şi tot nu vor să aducă, iar companiile dau vina pe autorităţi că nu sunt dispuse la negocieri, că vând in pierdere in România.

A cui e vina? Nu ştiu şi nici nu-mi pasă. Ştiu doar că au trecut 208 zile şi nu s-a schimbat nimic. 208 zile în care s-a jucat ping-pong cu vieţile pacienţilor. Asta e ceea ce nu trebuie să uite autorităţile române şi companiile producătoare: că nu negociază taxe şi preţuri ci negociază vieţi”, îşi încheie Otilia Stângă mesajul.

În 8 februarie, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că a primit garanţia distribuitorilor că în luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulină.

Înţelegerea e până în luna aprilie. Avem, până în aprilie, 1.600 de doze plus 2.125. Şi în aprilie, am promisiunea distribuitorilor, mai vin 1.000 de fiole. Sunt pentru tratarea deficienţelor primare”, a spus Sorina Pintea.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO