Un posibil medicament pentru Covid-19 ar putea fi disponibil ''până la vară”

coronavirus
Getty

Un tratament pentru cele mai severe simptome respiratorii cauzate de noul coronavirus ar putea trece de testele clinice cel mai devreme în această vară, a anunţat luni producătorul medicamentului, compania farmaceutică Roche.

Vestea vine după ce compania farmaceutică a primit aprobare pentru testarea noului medicament din partea Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (FDA), informează DPA.

FDA speră că Actemra, care a primit deja aprobare pentru fi utilizat în Statele Unite la tratarea artritei reumatoide, ar putea, de asemenea, să amelioreze inflamaţii similare cu care se confruntă pacienţii cu forme severe de COVID-19, care dezvoltă pneumonie.

China a inclus Actemra în ghidul de tratament pentru pacienţii cu forme severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, la începutul lunii martie.

Autorizaţia FDA de a demara testele ar fi primul test riguros al medicamentului în cazul pacienţilor cu coronavirus, a declarat directorul medical al Roche, Levi Garraway, pentru McClatchy Washington Bureau.

Citește și
Coronavirus
Teama autorităților din Italia: ”Numărul cazurilor de coronavirus, de zece ori mai mare”

"În unele forme de pneumonie virală, pneumonia se declanşează nu doar pentru că virusul e prezent, ci pentru că răspunsul inflamator este exacerbat", a spus Garraway într-un interviu telefonic. "În China, au existat voci care au argumentat că acesta ar putea funcţiona împotriva pneumoniei (COVID-19) şi au constatat rezultate încurajatoare din punctul lor de vedere."

Medici din Italia au făcut la rândul lor experimente cu acest medicament, rezultatele fiind promiţătoare, a adăugat Levi Garraway, fapt care a motivat Roche să solicite FDA aprobarea în procedură accelerată.

"Obiectivul nostru este să demarăm studiul cât mai devreme posibil, din aprilie. Lucrăm zi şi noaptea ca să putem începe", a precizat Levi Garraway.

Faza a treia de teste - ultima etapă înainte ca FDA să aprobe un medicament pentru comercializare - ar putea fi finalizată în acest caz până la vară, a spus Garraway. "La vară este un termen care pare rezonabil".

FDA va decide atunci dacă va autoriza în regim de urgenţă medicamentul pentru a fi disponibil pe scară largă.

Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane a cerut totodată Genentech, membru al grupului farmaceutic Roche şi producătorul Actemra, să pună la dispoziţie 10.000 de doze din acest medicament pentru Stocul Strategic Naţional.

Preşedintele Donald Trump a îndemnat în mod public FDA să accelereze procedura de aprobare a medicamentelor existente sau a combinaţiilor medicamentoase considerate promiţătoare în tratarea COVID-19.

Medici din cadrul grupului operativ de la Casa Albă privind coronavirusul au îndemnat la precauţie în ceea ce priveşte oferirea de ''speranţe false'' publicului, în contextul în care oamenii de ştiinţă abia au demarat procesul - care va dura mai multe luni - pentru testarea eficacităţii şi siguranţei anumitor medicamente şi a dozajelor acestora pe pacienţi cu coronavirus.

FDA a aprobat recent teste pentru medicamentul Remdesivir, care se află de asemenea în faza de testare în China, şi a aprobat o combinaţie de hidroxiclorochină şi azitromicina pentru uzul compasional - o sintagmă utilizată de medici atunci când solicită utilizarea unui medicament neaprobat destinat pacienţilor în stare critică.

Potrivit comisarului FDA Stephen Hahn, testele se vor întinde pe mai multe luni, iar agenţia va desfăşura ''procedura normală'' înainte de a autoriza utilizarea publică a oricărui medicament pentru tratamentul COVID-19.

La începutul acestei luni, în timp ce epidemia de coronavirus lua proporţii pe teritoriul Statelor Unite, administraţia Trump a lansat un apel companiei elveţiene Roche, cerându-i să fabrice în masă kituri de testare pentru coronavirus, ale căror rezultate ar putea fi rapid procesate.

Roche este una dintre numeroasele companii cu expertiză de diagnosticare şi care ''dedică resurse semnificative'' dezvoltării de teste, tratamente şi vaccinuri împotriva coronavirusului, potrivit lui Levi Garraway.

"Per ansamblu, există un număr de medicamente, toate autorizate pentru alte recomandări, pentru care există ipoteze interesante, potrivit cărora ar putea fi folosite împotriva coronavirusului", a spus Garraway. "Disponibilitatea acestora va depinde, în primul rând, de răspunsul la întrebarea: sunt eficiente şi sigure? Înainte de a vedea datele, nu putem face speculaţii".

Citește și...
Medic din Suceava, despre coronavirus: ”E Satana, e ceva de pe altă lume. Stați acasă, nu e o glumă”
Medic din Suceava, despre coronavirus: ”E Satana, e ceva de pe altă lume. Stați acasă, nu e o glumă”

Sora unei doctorițe din Suceava a postat un mesaj disperat pe Facebook, în care vorbește despre ”situația este strigătoare la cer” din spitalul în care peste 70 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus.

Teama autorităților din Italia: ”Numărul cazurilor de coronavirus, de zece ori mai mare”
Teama autorităților din Italia: ”Numărul cazurilor de coronavirus, de zece ori mai mare”

Autoritățile italiene se tem că finalul pandemiei de COVID-19 este departe. ”La fiecare caz descoperit sunt alte zece nedescoperite. Este un raport credibil”, a rescunoscut șeful Protecției Civile, Angello Borrelli, într-un interviu acordat cotidianului.

Recomandări
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei
Cod galben de ninsoare și viscol în 25 de județe. În Transilvania și Moldova se va depune și polei

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat
Război în Ucraina. De două zile, Rusia atacă în valuri Vuledar. De ce este important acest oraș fortificat

Oraşul Vuledar - unul dintre punctele strategice de pe linia de apărare a armatei ucrainene - este, zilele acestea, scena unor bombardamente în serie.

Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo
Mărturiile rudelor pacienților bolnavi de cancer care dădeau șpagă doctoriței din Suceava: Am ieșit plângând de acolo

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții, a fost plasată în arest la domiciliu.