The Guardian: Fumatul, responsabil de mai multe morti decat Cele doua Razboaie Mondiale

18-12-2013 13:32

tigari

Sunt tigarile mai ucigatoare dacat razboaiele? La aceasta intrebare, adresata de un cititor, a incercat sa raspunda publicatia The Guardian care a apelat la cifre oferite de OMS.

Potrivit unor cifre prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, tutunul a cauzat 100 de milioane de decese in secolul XX. Victimele cauzate de Primul Razboi Mondial oscialieaza, potrivit statisticilor intre 8,5 milioane de oameni si 16,5 milioane de oameni. Totalul acestora include atat morti civile cat si pe cele ale militarilor.

Al Doilea Razboi Mondial a fost mai mare si mai devastator decat primul, cauzand undeva intre 40 si 72 de milioane de morti. Asta inseamna ca fumatul tutunului este responsabil de mai multe morti decat au cauzat impreuna Primul si Al Doilea Razboi Mondial.

Nu se poate face o comparatie credibila cu toate razboaiele istoriei. Trebuie sa tinem cont ca doar conflictele majore din secolul XX au provocat cel putin 69 de milioane de morti, luand in considerare estimarile joase ale bilanturilor.

In acest context, cea mai mare ingrijorare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii este oferita de numarul mare de tari unde companiile de tutun ofera tigari adolescentilor cu varste intre 13-15.

In aceste conditii OMS vorbeste despre o "epidemie" a bolilor legate de tutun si avertizeaza ca "daca aceasta tendinta va continua, fumatul va duce la peste un miliard de morti in secolul XXI".


 

Sursa: Guardian

Tags: tigari, tutun,


VIDEO PROTVPLUS.RO