Românii care au nevoie de transplant de plâmâni, uitaţi de stat. O singură operaţie în 2018

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Doi români care aveau nevoie de transplant de plămâni au murit de la începutul anului şi până acum. Iar cei care încă supravieţuiesc sunt chinuiţi de dureri cumplite şi au ajuns în pragul disperării.

Statul pare că i-a uitat şi doar apropiaţii care se luptă pentru ei îi mai ţin pe linia de plutire, în timp ce starea lor se agravează de la o zi la alta. Sunt peste 30 de români în această situaţie dramatică, dar în ultimul an, doar un singur bolnav a fost operat, în Austria. În centrul acreditat de la noi încă n-a avut loc o asemenea intervenţie chirurgicală complexă.

 În 2016 Călin a aflat că are nevoie de un transplant de plămâni. Anul trecut a fost refuzat la clinica AKH din Viena pe motiv că acordul încheiat cu ţara noastră este pentru 5 pacienţi, iar listă a fost ocupată. Are doar 28 de ani.

Tânărul şi-a depus dosarul la Direcţia de sănătate publică din Braşov la începutul lunii noiembrie. În timp ce starea tânărului se agravează, responsabilii de la DSP Braşov cauta scuze.

'''S-a trimis la minister şi este pe lista de aşteptare", spun cei de la DSP. Tânârul spune că i s-a dat de la comisie doar clinica din Viena. Dar legea este clară: direcţia de sănătate publică trebuie să recomande 3 clinici indiferent dacă au sau nu acord cu România. Iar Direcția de Sănătate Publică le cere oferta de preț. In 7 zile răspunsul trebuie să fie transmis pacientului

Au trecut 4 luni, şi nimic. După ce au zis că ne operează 10 bolnavi în 2017 şi în 2018, austriecii au operat unul singur. Iar la Sfânta Maria, singurul centrul de transplant pulmonar acreditat în România, nu se întâmplă nimic.

De la începutul anului şi până acum în România au fost doar 7 donatori, însă plămânii nu au putut fi prelevaţi pentru transplant.Ppe lista spitalului Sfânta Maria sunt 4 bolnavi iar alţi 2 în curs de evaluare. În total 35 de români au indicaţie de transplant pulmonar''

Fostul ministru al sănătăţii, Florian Bodog, spunea anul trecut că este în discuţii avansate cu Italia şi Ungaria. Acum se vorbeşte tot de discuţii avansate cu Ungaria. În tot acest timp, bolnavii se agaţă cu disperare de speranţă - speranţa că boala nu îi va învinge până când autorităţile nu vor găsi soluţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO