Gripa se extinde rapid. Mii de copii au fost duși la urgențe în toată țara

Ultima actualizare: 21-01-2020 19:35

Gripa începe să se extindă în special în rândul celor cu grad ridicat de risc, printre care şi copiii. Cazurile numeroase au dus la suspendarea orelor de curs timp de trei zile în 9 grădiniţe şi şcoli din Bucureşti.

În toată ţara, sunt mii de copii duşi direct la urgenţe, cu simptome de boli respiratorii. Medicii din camerele de gardă spun că jumătate din testele rapide de gripă sunt pozitive, ceea ce înseamnă că suntem într-un sezon pre-epidemic.

Şase şcoli generale şi trei grădiniţe din capitală intră sub incidenţa unei măsuri de protecţie pentru risc epidemic major. Orele sunt suspendate până la finalul săptămânii, în clasele şi grupele unde au fost copii bolnavi de gripă. Între timp, în zonele de triaj din spitalele de pediatrie un caz din trei ridică o suspiciune.

Dr. DIANA ŢICĂ, MEDIC SPECIALIST Pediatru: „Au deja contact cu cazuri confirmate de gripă la grădiniţă sau la creşă şi au simptomatologie tipică. Nu sunt vaccinaţi. Jumătate dintre teste sunt pozitive la gripă. Se fac între 50 şi 100 de teste pe zi.”

Sugarii sub 6 luni nu pot fi vaccinaţi, însă pot fi protejaţi dacă femeia gravidă se vaccinează, în orice moment al sarcinii. Femeile însărcinate şi bebeluşii sunt, potrivit OMS, cele mai vulnerabile categorii în fata gripei. Urmează copiii între 6 luni şi 5 ani care merg în colectivitati- creşă şi grădiniţă. Dacă apar simptome trebuie duşi cât mai repede la doctor. Există un tratament care grăbeşte vindecarea, dar trebuie început în primele 48 de ore.

Vaccinul sub formă de spray, destinat copiilor peste 2 ani, va fi retras din farmacii peste o săptămână. Atunci expiră tot lotul trimis de furnizor în România. Cât despre cel injectabil, există, teoretic, câteva zeci de mii de doze nefolosite de medicii de familie. Doar că raportarea e de la sfârşitul lunii decembrie. Nu se ştie aşadar, în timp real, câte vaccinuri au rămas. Ministrul Sănătăţii susţine că are soluții- cerem de la vecini.

VICTOR COSTACHE, ministrul Sănătății: „Evident, nu se mai pot produce acum, dar se pot importa din ţări care au avut stocuri mai mari de vaccinuri.”

Oricum, anticorpii apar la 2-3 săptămâni de la vaccinare. Aşa că orice adult, chiar şi fără boli cunoscute, ar trebui să rămână în gardă.

Medicii reamintesc că, în lipsa izolării la domiciliu şi a purtării unei măşti igienice, un bolnav de gripă poate infecta până la 20 de persoane într-o singură zi.

 

Victor Costache, îngrijorat de epidemia de gripă din țară

 

Victor Costache, ministrul Sănătății, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă.

Pentru cei care au risc mare de îmbolnăvire, cum ar fi bătrânii şi copiii, Ministerul Sănătăţii anunţă că mai are disponibile 70 de mii de doze de vaccin anti-gripal. În farmacii serul se găseşte destul de greu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO